Početna aktuelnosti Druga sedmica Adventa

Druga sedmica Adventa

1488
0
Podijeli

Kršćani su ušli u drugu sedmicu došašća u kojem n Crkva poziva na djela pokore i ljubavi, u znak zahvalnosti Bogu za sva Njegova dobročinstva. Na adventskom vijencu upaljena je druga svijeća koja simbolizira mir.

Advent je jedno od najvažnijih razdoblja u godini za kršćane.

To je razdoblje pripreme vjernika za jedan od najvećih kršćanskih blagdana Božić.

Druga adventska svijeća predstavlja ljubav, naziva se i betlehemska svijeća, a pali se u čast jaslica u kojima je mali Isus boravio u štali odmah po svom rođenju.

Adventsko vrijeme mnoge vijernike podsjeća na djetinjstvo, ali ono nije samo slatka nostalgija već je i očekivanje novoga, boljega početka. Nakon što je prošle nedjelje upaljena  prva svijeću koja predstavlja nadu i iščekivanjena  na  adventskim vijencima upaljena je  i druga – svijeća mira ili betlehemska s porukom pomirenja sa svima.

I ove nedjelje u crkvi SV. Ivana Krstitelja Živinice održana je misa na kojoj je veličasni Bono Tomić potencirao važnost duhovnog čišćenja i pokazivanja svega onog dobrog u čovjeku prema drugim ljudima.

Kazao je da se u današnje vrijeme svi negdje žurimo i da je vrlo važno zaustaviti se bar na kratko i razmisliti o svom životu i postojanju.

Na treću nedjelju ili na polovici adventa pali se ružičasta, pastirska svijeća, simbol radosti zbog Božića koji se bliži. Treća se ljubičasta, anđeoska svijeća koja znači mir pali posljednja. U nekim se varijantama u sredinu adventskog vijenca stavlja peta, bijela svijeća, simbol Krista i njegove bezgrešnosti, a tradicionalno se pali najčešće na Badnjak ili Božić. Običaj nalaže da se posebnom molitvom vijenac blagoslivlja, a svijeće pale prije večere nakon blagoslova hrane.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje