Početna aktuelnosti Grad Živinice učesnik Međunarodne konferencije u Briselu

Grad Živinice učesnik Međunarodne konferencije u Briselu

227
0
Podijeli

Gradonačelnik Began Muhić pozvan je na Međunarodnu dvodnevnu konferenciju Pravedna tranzicija (Just transition)u Briselu  koju organizuje Europska komisija i Sekretarijat za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini.

Grad Živinice i Općina Kakanj imali su ogromnu čast da budu jedini predstavnici Zapadnog Balkana na platformi za pravednu tranziciju koja je okupila predstavnike zemalja Evropske unije i predstavnike Europske Komisije.

Tokom konferencije gradonaćelnik je održao sastanak sa Sanjeev Kumar direktorom Europskog Geotermalnog energetskog vijeća, što je od izuzetnog značaja za realizaciju projekata i iznalaženja rješenja za probleme toplifikacije Grada Zivinice, odnosno na planiranje iskorištavanja geotermalnih izvora energija poput izvorišta Toplica kao potencijalnih rješenja za grijanje.

Također gradonačelnik Muhić je održa sastanak i sa načelnikom Velenja iz Slovenije koja je također uzela učešće na ovom dodgađaju.

Grad Živinice na čelu sa gradonačelnikom Beganom Muhićem aktivno radi na iznalaženju i mapiranju problema zagrijavanja i problema aerozagađenja koja cće biti u skladu sa regulativnim okvirima EU i Zelenom agendom.

Tokom konferencije prisutnima se obratila i Elisa Ferreira – Komisionarka za koheziju i reformu ispred Europske Komisije.

Sve troskove za učešce Grada Živinice na Međunardnoj platformi za pravednu tranziciju snosio je Sekretarijat odnosno Europska Komisija.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje