Početna aktuelnosti Grad Živinice uručio dezinfekciona sredstva, maske i toplomjere osnovnim i srednjim školama...

Grad Živinice uručio dezinfekciona sredstva, maske i toplomjere osnovnim i srednjim školama u Živinicama

673
0
Podijeli

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković i predsjedavajući GV Nail Jusić  danas su direktorima osnovnih i srednjih škola uručili dezinfekciona sredstva, maske i bezkontaktne toplomjere koji su neophodni školama u novoj školskoj godini.

Iako grad Živinice nije osnivač školama, istakli su da će uvijek biti prvi suport u pružanju pomoći kako bi se školska godina u ovakvim uslovima realizirala bez problema, ali su pozvali i resorno kantonalno ministarstvo da se uključi u rješavanje istih.

“Grad Živinice mora preuzeti brigu o našim učenicima obzirom da se nalazimo u jako teškoj situaciji, a školska godina je počela kada je epidemija korona virusa na vrhuncu. Iz tog razloga nameće nam se moralna obaveza da povedemo računa prije svega o uslovima i načinu sprovođena obrazovanja naše djece. S tim u vezi, Gradska Uprava Živinice i Gradsko vijeće organizovalo je da sve škole imaju priliku da dobiju novčana sredstva u iznosu od 3.900,00 KM od Grada Živinice, kako bi mogli priuštitii elementarne stvari da bi se nastava uspješno sprovodila. Druga pomoć koju smo željeli dati jeste da se obezbijedi svim područnim i centralnim školama bezkontaktne toplomjere koji su u ovom trenutku jako bitni kao skrining metoda da ne bi došlo do nekog naglog poremećaja kada je u pitanju epidemiološka situacija. Mi smo danas kazali svim prisutnim direktorima škola da ukoliko dođu u situaciju da ne mogu dobiti određena sredstva od Ministarstva iako Grad Živinice nije osnivač obrazovnih institucija, Grad Živinice će obezbijediti sva materijalno tehnička sredstva koja im budu potrebna u datom trenutku, kako bi se sistem obrazovanja doveo do kraja. Jako je bitno da imamo školu koja funkcioniše da se djeca socijaliziraju, te da osim onog pedagoškog i osnovnog znanja koji dobiju imaju i aspekt socijalizacije koji je jako bitan za našu djecu. Nastavit ćemo saradnju sa školskim ustanovama našeg Grada, a danas smo govorili i o drugim određenim problemima koje naše škole imaju. Ono što je najvažnije jeste da ovom prilikom pozivamo Ministarstvo obrazovanja da se aktivinije uključi kada je u pitanju Grad Živinice, a također smo dogovorili i da aktiv direktora škola Grada Živinice inicira sastanak sa premijerom i ministricom obrazovanja Tuzlanskog kantona. Iskreno se nadam da će se na pomenutom sastanku biti istaknuti svi problemi, a ne samo oni koji su vezani za epidemiološki dio. Kada je u pitanju epidemiološki dio Grad Živinice će biti veliki i prvi suport svim našim školama kako bi se školska godina nesmetano odvijala. Svi učenicima želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu.”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Također, prema riječima predsjedavajućeg Gradskog vijeća Naila Jusića, Grad Živinice uložio je velike napore kako bi obezbijedio nesmetan početak školske godine svim učenicima sa područja Grada Živinice.

“Ono što smo danas konstatovali jeste da je izostala podrška od strane Ministarstva za obrazovanje Tuzlanskog kantona te ih ovim putem javno pozivamo da se ozbiljnije uključe kada je u pitanju očuvanje zdravlja djece i provođenje epidemioloških mjera u školama. Mi kao Gradsko vijeće i Gradska uprava stavili smo se na raspolaganje iako nije u našoj nadležnosti da u punom kapacitetu učestvujemo u svemu i da našoj djeci omogućimo nesmetano odvijanje školske godine“ , kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Živinice Amela Mehmedović istakla je posebnu zahvalnost u ime svih direktora školskih ustanova Grada Živinice, te kazala da je današnja pomoć posebno značajna, s obzirom na to da nisu imali dovoljno sredstava za nesmetano obavljanje nastave.

U rješavanja istih uključi će se  grad Živinice, ali je neophodno da i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK-a koje je osnivač istim poduzme korake kako bi učenici u živiničkim školama dobili uslove koje i zaslužuju, poručeno je ovom prilikom.
Današnja donacija ove vrste je samo prva, a ovakvih će biti još, sve u cilju kako bi se sačuvalo zdravlje djece kao i nastavnika i profesora koji daju svoj nemjerljiv doprinos kako bi se škoslka godina u ovoj situaciji realizirala nesmetano, poručio je Kamenjaković.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje