Početna aktuelnosti Grad Živinice: Usvojen Program i Pravilnik za ublažavanje negativnih posljedica kronavirusa u...

Grad Živinice: Usvojen Program i Pravilnik za ublažavanje negativnih posljedica kronavirusa u privredi

730
0
Podijeli

Kako bi se na što lakši način izborili s ekonomskim problemima koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa, privrednici na području Živinica dobit će milion konvertibilnih maraka iz budžeta Grada Živinice.

Program i Pravilnik za podršku privredi za ublažavanje posljedica koronavirusa usvojeni su u petak 10Jula od strane vijećnika Gradskog vijeća.

Na posljednjoj vanrednoj sjednici usvojen je Program za podršku privredi za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa a zatim i Pravilnik koji detaljnije razrađuje taj program i daje konkretne upute o načinu apliciranja i raspodjele sredstava pravnim i fizičkim licima registrovanim na području Grada Živinice.

Program je sačinjen nakon donošenja Federalnog i Kantonalnog koronazakona.

Programom su obuhvaćeni svi poslovni subjekti koji su registorvani na području Živinica, sva pravna i fizička lica, obrtnici, samostalni trgovci i ugostitelji.

Jednokratna novčana pomoć fokusirana je na one koji su imali veće štete te one kojima je zabranjen rad u toku pandemije i one kod kojih je došlo do pada prometa 20% i više u mjesecu martu na koji se i odnosi ovaj vid podrške.

Bit će dodijeljeno 300 KM po osiguranom licu ukoliko poslodavac nije smanjio broj radnika u odnosu na februar mjesec, naravno ako se ispune i ostali uslovi predviđeni javnim pozivom koji će biti objavljen do kraja sedmice.

U javnom pozivu ce biti detaljnije pojašnjeno šta dostaviti od dokumentacije te ko može iskoristiti ovaj vid podrške.

Očekuje se da će fond jednokratne novčane podrške biti oko 750.000 KM, dok će fond za oslobađanje određenih obaveza( komunalne naknade, zakup prostora u vlasništvu Grada Živinice) iznositi 250.000 KM.

Cjelokupna podrška Grada Živinice privredi za sanaciju šteta posljedica koronavirusa iznosit će milion KM kazala nam je pomoćnica gradonačelnika  za lokalni ekonomski razvoj, finansije i trezor.

(Više u prilogu dnevne informativne emisije  Info blok 13.07.2020.godine)

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje