Početna aktuelnosti Gradonačelnik Živinica govorio u Europskom parlamentu u Briselu

Gradonačelnik Živinica govorio u Europskom parlamentu u Briselu

375
0
Podijeli
Na poziv Europske komisije, Gradinačelnik Živinica Samir Kamenjakovič jučer je imao izlaganje pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Briselu.
Govorio je u Europskom parlamentu o važnim projektima kako za Grad Živinice, tako i za cijeli Tuzlanski kanton i državu Bosnu i Hercegovinu.
U fokusu obraćanja u Europskom parlamentu bila je pravedna energetska tranzicija, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije sa cirkularnom ekonomijom.
Zatim, olakšavanje regulatornog okvira i stvaranje Fonda za pravednu energetsku tranziciju na Zapadnom Balkanu.
Radi se o pravednoj tranziciji regiona koji koriste ugalj prema klimatski neutralnoj ekonomiji.
U olakšavanju regulatornog okvira kao preduslova za pravednu energetsku tranziciju može pomoći zakonodavni paket “Čista energija za sve Europljane” usvojen na zadnjem Vijeću ministara Energetske zajednice koji pruža okvir energetske politike o olakšavanju prelaska na čistu i pravednu energiju i uključuje posebne odredbe sa ciljem povećanja energije iz obnovljivih izvora.
Grad Živinice je jasno pokazao svoje opredjeljenje da bude jedan od prvih gradova u Bosni i Heregovini koji će uraditi projekat dekarbonizacije i pomoći u ukupnoj dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini.
Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje