Početna aktuelnosti Iz UKC-a Tuzla potvrđeno:Muškarac iz Živinica preminuo od respiratorne infekcije SARI

Iz UKC-a Tuzla potvrđeno:Muškarac iz Živinica preminuo od respiratorne infekcije SARI

163
0
Podijeli

Četrdesetogodišnji muškarac iz Živinica preminuo je 27.januara na UKC Tuzla,  usljed komplikacija koje su nastale s teškom respiratornom infekcijom (SARI), potvrdio je ovo za našu medijsku kuću, načelnik Klinike za zarazne bolesti dr .Sead Ahmetagić.

Načelnik Klinike za zarazne bolesti dr. Sead Ahmetagić nam je kazao da se radi o pacijentu  koji  je bio pod sentinel nadzorom., dodajući da je imao tešku upalu pluća te je preminuo usljed komplikacije koje su nastale s teškom respiratornom infekcijom (SARI).

Od početka ove godine do sada je na UKC Tuzla ukupno hospitalizirao 45  bolesnika sa sumnjom na influencu, odnosno  virus gripe.

Kao izlječeno ili sa poboljšanom kliničkom slikom dosad je iz Klinike za zarazne bolesti otpušteno 15 pacijenata, dok je pomenti pacijent preminuo od infekcije SARI, dodaje dr Ahmetagić, te naglašava da je trenutno na UKC-u  hospitalizirano 29 pacijenata, gdje je kod  5 pacijenata potvrđena influenca .

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli kao najbolji vid zaštite od virusa gripe navode vakcinaciju.

Građanima se u ovom periodu posebno savjetuje vakcinisanje jer još uvjek za to nije kasno, zatim redovno pranje ruku, stavljanje ruke preko usta prilikom kašljanja, izbjegavanje šetanja na otvorenom, odnosno mjestima gde je prevelika koncentracija građana.

Takođe, ukoliko se pojavi virus gripa, građanima se savetuje mirovanje.

Novinara: Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje