Početna aktuelnosti Kako zaštiti zdravlje tokom ljeta?

Kako zaštiti zdravlje tokom ljeta?

207
0
Podijeli

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za Bosnu i Hercegovinu.

U periodu od 16. do 19. jula 2023. godine od 12:00 do 18:00 sati vrijednosti temperatura zraka kretat će se od 34 do 40 stepeni Celzijusovih.

Zbog toga je potrebno pripaziti i zaštititi se pri izlaganju visokim temperaturama.

U nastavku Vam donosimo savjete ljekara iz Hitne službe Doma zdravlja Živinice, kako zaštiti zdravlje tokom ljeta?!

Vrućine mogu potaći iscrpljenost i toplotni udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tečnosti koja se u većoj mjeri gubi znojenjem, čime dolazi do dehidracije, kazal nam je dr.Irma Jagodić specijalista opće medicine u Hitnoj službi Doma zdravlja Živinice.

Preporuka je piti negaziranu vodu te konzumirati niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati direktan boravak na suncu u radzoblju od 10:00 do 17:00 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tečnost svakih 30 minuta.

U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Građani trebaju nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštititi glavu od sunca, a prostor u kojem žive trebaju rashladiti koristeći hladniji noćni zrak.

Danju treba zatvoriti prozore i spustiti roletne te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Posebno se upozorava da se djeca i životinje ne smiju ostavljati u parkiranom vozilu.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje