Početna aktuelnosti Katolici obilježavaju Badnjak, dan u iščekivanju Božića

Katolici obilježavaju Badnjak, dan u iščekivanju Božića

828
0
Podijeli

Katolici danas obilježavaju Badnjak, dan prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista.

Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, peku se kolači.

Jedan od glavnih običaja na ovaj dan jeste paljenje badnjaka, koji predstavlja drvo, obično hrast, koje se loži u kući i prestavlja dio vjerskog obreda.

Kulminacija priprave za blagdan Božića bit će mise polnoćke koje se služe u svim crkvama u ponoć ili sve češće dječije polnoćke u 20 sati kako bi najmlađi vjernici sa svojim roditeljima doživjeli euharistijsku svečanost rođenja maloga Boga.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije i ograničenja kretanja, mise će biti služene u 20 sati.

Badnji dan ili Badnjak, a posebice badnja večer, bogati su običajima i folklornim sadržajima. Naziv je taj dan prije Božića najvjerojatnije dobio od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar, tj. znači noć u kojoj se bdije. Vrhunac toga bdjenja jest proslava polnoćke.

Upravo s bdjenjem povezan je niz običaja: unošenje drva badnjaka koje gori na ognjištu tu noć i poslije, zatim božićne svijeće, jedna ili tri.

Bdijenje počinje uvečer kad se obitelj okuplja oko stola, i dalje s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame kad, u nekim krajevima u BiH, domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić “Hvaljen Isus! Dobro vam došla badnja večer!” Na taj pozdrav slijedi odgovor: “I s tobom zajedno!”

Sretan Badnji dan i Božić onima koji obilježavaju ovaj blagdan želi kolektiv TV Živinice.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje