Početna aktuelnosti LOT2: Projekat vodovod Barice

LOT2: Projekat vodovod Barice

530
0
Podijeli

Početkom maja zvanično je počelo izvođenje radova na izgradnja četiri nova bunara čime je započela realizacija još jedne faze Projekta uspostavljanja vodovodne mreže Barice-Polja, kojom će se u potpunosti riješiti problem vodosnabdijevanja Živinica.

Projekat uspostavljanja vodovodne mreže Barice-Polja realizuje se u više faza, a čijom će se konačnom realizacijom uspostaviti nova vodovodna mreža putem koje će se vodom opskrbiti cijela gradska zona i neki dijelovi Općine Živinice.

“Izgradnja vodovoda Barice – Polja je jedno od rješenja tog problema, kroz čiju realizaciju je već položeno oko 3000 metara cijevi.
Pored polaganja cijevi rade se i šahtovi kao spojnice neophodne za kontrolu prilikom transporta vode, te se radi na bušenjima bunara.

Smatram da je ovo jako važan projekat za Općinu Živinice. Napominjem da smo sva sredstva, negdje oko dva miliona maraka, uspjeli obezbijediti iz Budžeta Općine Živinice. Ta činjenica je veoma značajna, a pokazuje da smo u prošloj godini imali domaćinski odnos prema Budžetu omogućen kroz suficit od oko 900.000,00 KM.

Raspisali smo tender i za posljednji lot čime nastavljamo sa realizacijom navedenog projekta. Vrijednost lota je negdje oko 500.000,00 KM, a kroz koji je planirana izgradnja bazena od 30 kubika vode. Navedenim bazenom bi spojili sve bušotione iz kojeg bi putem glavnog voda usmjerili vodu do Šišića odakle bi se u potpunosti snabdijevale Živinice”, kazao je načelnik Kamenjaković. Ovih dana započela je izrade cjvovoda  PHD fi 355mm u dužini od 1250m u naseljenom mjestu Karaula čija vrijednost iznosi oko 300 hiljada KM.

Ukupna vrijednost projekta je oko dva miliona konvertibilnih maraka. Novčana sredstva potrebna za ovu namjenu su uglavnom osigurana iz Budžeta Općine Živinice za 2018.godinu. Od ukupne novčane vrijednosti projekta negdje oko 470.000,00 KM obezbijeđeno je iz vodnih naknada. Naime, novčana sredstva koja su izdvojena za ovu namjenu uspješno su osigurana bez kreditnih zaduženja. Ukoliko se sve faze budu realizirale predviđenim tempom, do kraja godine građani mogu očekivati vodu iz vodovoda barice u svojim domačinstvima.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje