Početna aktuelnosti Misa zadušnica za branitelje HVO “Živinički sokolovi”

Misa zadušnica za branitelje HVO “Živinički sokolovi”

78
0
Podijeli

Misom zadušnicom u nedjelju se na spomen obilježju u Lugu odalo dužno poštovanje poginulim braniteljima bojne HVoO„ Živinički sokolovi“.
Misi su prisustvovale porodice poginulih, predstavnici brojnih organizacija, suborci, komšije i prijatelji.
S obzirom na to da se misa održava u mjesecu Agustu bila je ovo prilika da istoj prisustvuje i veliki broj naših sugrađana koji su se rasuli po svijetu.
Misu na spomen obilježju u Lugu služio je župnik Župe Svetog Ivana Krstitelja Živinice Bono Tomić.
Organizatori Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Živinički sokolovi i udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja zahvalni su svima onima koji su prisustvovali misi i na ovaj način se prisjetili svih onih koji su za našu slobodu u domovinskom ratu 92/95 položili svoj život.

  
Nakon vjerskog dijela programa položeno je cvijeće i vijenci na spomen obilježje te odata dužna počast prema žrtvama proteklog rata.
Ukupno je kroz bojnu HVO „Živinički sokolovi“, prošlo 500 vojnika, neki od njih su položili svoj život za domovinu.
Sjećanje na one koji su srcem išli da brane domovinu, koji nisu razmišljali hoće li na tom putu izgubiti život treba živjeti i u narednim godinama. To neće biti moguće ako se priča o njima ne prenosi na mlađe generacije.
Zato su ovakvi događaji prilika de mladima priča o herojskim djelima branitelja koji su dali ono najvrednije za slobodu domovine, svoj život.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje