Početna aktuelnosti Mjesna zajednica Gračanica odala počast svojim šehidima

Mjesna zajednica Gračanica odala počast svojim šehidima

399
0
Podijeli

Savjet Mjesne zajednice Gračanica, zajedno sa Osnovnom školom Gračanica, jučer je na lijep i dostojan način obilježio godišnjice stradanja boraca i civila ove mjesne zajednice u proteklom Odbrambeno – oslobodilačkom ratu koji se vodio od 1992. do 1995. godine.
Sadržajan program obogatila je školska omladina Gračanice kao i niz gostiju i zvanica iz društveno – političkog i vjerskog života grada Živinice.
Sve prisutne delegacije su položile cvijeće na centralno spomen obilježje i odale su dužnu počast šehidima Gračanice učenjem fatihe i minutom ćutnje.
Posebno nadahnuto je, o gračaničkom kraju i ulozi njegovih žitelja u odbrani naše domovine, govorio gradonačelnik Živinica Began Muhić.
U ime boračkih organizacija grada Živinice obratila se Šemsija Aljić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Živinice.
Sjećanja na ratne dane i organizirani otpor Gračanlija agresoru evocirao je ratni komandant 116. Muslimanske brigade Ramiz Glavić.
O žrtvi gračaničkih šehida govorio je i imam džemata Gračanica Sead ef. Mahmutović.
9.oktobra 1992. godine nedaleko od osnovne škole u Gračanici od ispaljene agresorske granate na autobuskoj stanici živote su izgubili Kozarević Rasim i sin Smajo, te Rasimov bratić Munir.
Smajo i Munir su imali 12 godina a Rasim 36.
Pomenute delegacije su jučer i njima odale dužnu počast polaganjem cvijeća I učenjem fatihe.
U ime organizacionog odbora manifestacije u živiničkoj mjesnoj zajednici Gračanica svim prisutnima se zahvalio predsjednik savjeta mz gračanica Hazim Jusić.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje