Početna Uncategorized Mobilni tim za vakcinaciju u Dubravama ,Šerićima i Priluku -zadovoljavajući odziv građana

Mobilni tim za vakcinaciju u Dubravama ,Šerićima i Priluku -zadovoljavajući odziv građana

242
0
Podijeli

Od jula mjesceca na području grada  Živinice traje proces masovne imunuzacije stanovništva.U toku nepunih 5 mjeseci vakcinu  je primilo oko 20 % stanovništva ,što je u konačnici slab odziv .U sklopu masovne vakcinacije mobilni timovi u danima vikenda vrše vakcinaciju u ambulantama na području mjesnih zajednica grada Živinice.

U danima vikenda koji je iza nas odnosno 6 I 7 novembra vakcinacija je vršena na području MZ Dubrave Donje i Gornje  i u Šerićima i Priluku. Odziv građana ovog vikenda istakla je doktorica Velida Omaerkić  bio je zadovoljavajući.

Građanima su u ovom trenutku dostupne dvije vrste vakcine i to kineksi Sinofarm i  američka vakcina Moderna . Vakcina Moderna dostupna je od prošle srijede u procesu masovne imunizacije  U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je objavljeno da je najefikasnija vakcina protiv hospitalizacije zaraženih novim koronavirusom vakcina Moderna, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrilo je da vakcina iz farmaceutske kompanije Moderna iz Massachusettsa pruža 93 posto zaštite od hospitalizacije.Svima vakcinisanim struka preporučuje hladna obloga na mjesto apliciranja vakcinhe te preventivno paracetamol

 

U sklopu naše informativne  emisije ” Info blok” u narednim danima bit će objavljeno na području kojih MZ će se vršiti masovna imunizacija  ovog vikenda .

Sabina Kavgić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje