Početna Uncategorized Moguće restrikcije za nevakcinisane

Moguće restrikcije za nevakcinisane

44
0
Podijeli
epa04476032 A NGO volunteer receives a dose of experimental vaccine 'cAd3-EBOZ Lau' from a nurse at the Lausanne University Hospital (CHUV) in Lausanne, Switzerland, 04 November 2014. Swissmedic approved the application for a trial with an experimental Ebola vaccine at the Lausanne University Hospital (CHUV). It will be conducted on 120 volunteer participants. The trial continues the series that began in the USA, the UK and Mali. The vaccine, based on a genetically modified chimpanzee adenovirus will initially be administered to healthy volunteers who will be deployed as medical staff in the fight against the Ebola epidemic in West Africa. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Restrikcije za građane BiH koji se nisu vakcinisali protiv virusa korona mogle bi da budu uvedene prvo u FBiH, tačnije u Kantonu Sarajevo, a struka ima podijeljena mišljenja o tome da li je ovo najbolji način da se s jedne strane nevakcinisani građani motivišu na imunizaciju, a sa druge strane da se svima pruži zaštita od kovida-19.

Kako je saopšteno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, najavljeno je razmatranje mogućih restrikcija za nevakcinisane.

Krizni štab će pratiti epidemiološku situaciju te u skladu s tim razmotriti uvođenje mjera kojima bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom kovidu-19″, naveli su u saopštenju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

Pitali smo naše građane šta misle o najavljenim mogućim restriktivnim mjerama za nevakcinisane.

Većina smatra da trebaju imati pravo na izbor i da je ovakav prijedlog diskriminatoran, ima i onih koji su uvjereni da se samo vakcinisanjem može pobijediti koronavirus.

Zbog putovanja, rasta broja turista, festivala i koncerata i ne pridržavanja epidemioloških mjera, prema podacima za javno zdravstvo dva bosanskohercegovačka entiteta i Brčko distrikta u posljednja 24 sata veći broj novih slučajeva zaraze korona virusom.

Epidemiolozi svakodnevno ukazuju da je vakcinacija najbolja zaštita, no uprkos dovoljnom broju vakcina, nema zainteresovanosti građana.

Da li će najavljene restriktivne mjere promijeniti mišljenje -građana o vakcinaciji ostaje da vidimo.

Podijeli
Prethodni članakProtesti taksista
Sljedeći članakProjekti u JU OŠ Višća

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje