Početna aktuelnosti Muriz Memić pozvao Živiničane na proteste u Sarajevo

Muriz Memić pozvao Živiničane na proteste u Sarajevo

106
0
Podijeli

U cilju rasvjetljavanja ubistva  Dženana Memića porodica Memić i grupa Pravda za Dženana  odlučili su se na organizaciju  velikih protesta u Sarajevu koji će biti održani 11.septembra.

Tim povodom, otac ubijenog Dženana, Muriz Memić ovih dana obilazi bh. gradove i poziva lično građane da ih podrže.

U subotu je Muriz Memić bio i u Živinicama i  razgovarao sa građanima .

11.septembra u 13 sati  u Sarajevu će biti održani  dvadeseti po redu protesti porodice stradalog Dženana Memića , mladića čija smrt  nije razrašnjena ni nakon pet i po godina .

Porodica Memić, ističe,  da im podrška građana sada treba više nego ikada.

Kako bi se protestima odazvao što veći broj građana, Muriz Memić, otac ubijenog Dženana , prošle sedmice krenuo je u obilazak bh. gradova.

Tako je prošle sedmice boravio u Visokom, Kakanju, Zenici, Banovićama   kao i Tuzli, a u subotu u poslijepodnevnim satima  ovaj jaki i nadasve hrabri čovjek , posjetio i Živinice, gdje je sa građanima popio kafu i govorio o lavovovskoj borbi protiv sistema .

˝Prvo da se zahvalim i vama što ste me ovdje primili. Podrška je iznenađujuća, možda,  nekome?!

Ja sam krenuo da obilazim mjesta,  jer treba nam sad više ljudi, stubova u Sarajevu ,  nego ikad.

Nije ovo samo moja borba, ovo je borba svih nas sada.

Čuli ste za ovaj slučaj, pet i po godina traje. Vi iz Živinica posebno treba da ste ponosni  na glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja je uzela ovaj predmet da radi.  Sve što mi  je obećala ,  uradila je do sada, ali evo vidimo , da su skočili svi da je sada smijene,  da ona ovo više ne radi, jer njih boli ovaj predmet nego svi drugi predmeti.

Ja mislim da je Gordana Tadić to uradila časno, pošteno. Krenulo je, imamo već pet osuminjičenih . Optužnica je potvrđena. Ne treba se niko na nju( Gordanu Tadić) ljutiti, ako neko ima razloga da se ljuti, uopšte? Sud potvrđuje optižnicu! Očekujemo dalju istragu.  Očekujemo uskoro da se otvori istraga i za ubistvo, što je najveći uspjeh svega˝, kazao je Muriz Memić.

Asmira Majlović  iz Živinica bila je posrednik susreta Muriza Memića i Živiničana, koja je kazala da je  susret organizovan  u veoma kratkom vremenskom roku, sa ciljem  kako bi građane upoznali  o organizovanom prevozu na proteste koji će biti 11. septembra.

˝ Prevoz za Sarajevo je obezbjeđen . Ja vjerujem da će se odazvati veliki broj građana na proteste. Evo nama dva dana pada kiša, a zamislite nekoga,  kome sunca nema pet godina. Zamislite nekoga kome kiša pada pet godina. Dajte ljudi da ovom čovjeku donesemo bar tračak sunca u život˝, poručila je Majlović.

Memić je ovom prilikom pozvao Živiničane da se pridruže protestima u Sarajevu 11.septembra.

˝Pozivam sve građane Živinica, da dođu 11.septembra u Sarajevo u 13 sati ispred Narodnog pozorišta, jer ovo je bitka za sve nas.  Pravosuđe u BiH do slučaja Dženan Memić nije postojalo. Svi su bili pošteni, ali sa ovim smo pokazali koliko je korumpiranih tužilaca, sudija i policajaca˝,  naglasio je Muriz.

Muriza su mnogi  nazvali simbolom borbe za pravdu. On je ovom prilikom kazao da ovu borbu vodi i zbog ostale djece.

˝Pravim te proteste, jer su skočili da ovo zataškaju. Ali, ovo se više ne može zaustaviti. Ovaj postupak ide dalje.  Zato mi trebaju građani, a trebam i ja građanima.  Ja često kažem, da li bi neko imao snage ovo više uraditi. Ja vazda , kažem goni me Dženan, zbog njega ovo radim, i zbog druge djece, da se više nikada nikome ne desi ovo na ovaj način˝, poručio je Muriz.

Obilazak  bh.gradova Muriz nastavlja i u ovoj sedmici,  kaže,  da će sve do 11. septembra nastavljati pozivati građane da dođu  u Sarajevu, i podrcrtava  da je ljut,  ali da se nije i neće umoriti , sve dok ubistvo svog sina ne riješi na zakonit način!

Novinarka: Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje