Početna aktuelnosti MZ Suha: Izlijevanje riječice Sušice

MZ Suha: Izlijevanje riječice Sušice

376
0
Podijeli

Usljed obilnih kišnih padavina koje danima ne prestaju na području TK, problem predstavljaju i manje rijeke, riječice i potoci, koji u ovim slučajevima prave velike probleme stanovnicima mnogih naselja.

Već nekoliko puta na lokalitetu MZ Suha došlo je do izlijevanja riječice Sušice iz svog korita.

Jučer je veliki dio ovog naseljenog mjesta bio pod vodom.

Kako bi se našlo trajno riješenje Suhu su danas posjetili predstavnici Kantonalne uprave CZ i gradske Službe CZ, poslanik u Skupštini TK Asmir Hasić te ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK Anela Ajšić.

Veliki dio MZ Suha uslje dobilnih kišnih padavnia našao se pod vodom zbog plavnjenja lokalne riječice Sušice.

Problem se vuče nekoliko godina a u zadnja dva mjeseca  četiri puta  je došlo do plavljenja ovog poručja, kažu mještani.

Iz Kantonalne uprave  CZ kažu da najveća opasnost po TK usljed obilnih kišnih padavina predstavljaju upravo mali bezazleni potoci i riječice.

Zato je potrebno da se preventivno djeluje kako bi spriječile veće štete.

Nezavisni poslanik u Skupštini TK Asmir Hasić već je podnio inicijativu za riješavanje dugogodišnjeg problema izlijevanja Sušice.

Potrebno je da se na teren izađe sa mašinama i proširi korito riječice Sušice i tako na duži vrmenski period riješi problem mještana Suhe, kaže Hasić.

Mještani Suhe poduzimaju mjere kako bi zaštitili svoju imovinu, no bez podrške svih insitutcija vlasti njihovi napori će biti uzaludni, jer ukoliko se ne proširi korito Sušice padavine i manjeg intenziteta će izazvati isti problem.

Lokalitet Suhe jučer je obišao i gradonačelnik Živinica Began Muhić te istaka o da će se i grad maksimalno uključiti kako bi se ovaj problem trajno riješio.

Merisa Mujčinović Husi

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje