Početna aktuelnosti Na Nišićkoj visoravni započeo program obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 210. Viteške...

Na Nišićkoj visoravni započeo program obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 210. Viteške oslobodilačke brigade

473
0
Podijeli

Voljeli su mjesto svog rođenja i voljeli su svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Da je to istina, više od prostih riječi govorila su njihova djela jer neprijateljskim snagama nisu dozvolili da izvrše svoje zamisli. 210. Viteška oslobodilačka brigada u ratnim godinama bila je poznata širom Bosne i Hercegovine jer su upravo pripadnici te jedinice preko 70% svojih operacija izvršili izvan područja Živinica. Komadant 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić kao i njegovi saoborci, istaknuti vojnici Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić svoje živote položili su na Nišićkoj visoravni, kada su bili u izvidnici na tom području zbog izvršavanja zadatka, blokade pomoći snaga Vojske Republike Srpske pripadnicima HVO-a, u Varešu gdje je također izvršen zločin nad Bošnjacima. Na spomen obilježju heroju Nesibu Malkiću kao i dijelu komande 210. Viteške oslobodilačke brigade na Nišićkoj visravni danas je započeo program obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 210. Viteške oslobodilačke brigade.

210.Viteška oslobodilačka brigada formirana je 12. februara 1993. godine. Bila je to brigada 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Za svoje zasluge u odbrani države brigada je proglašena „viteškom“, a njen prvi komadant Nesib Malkić odlikovan je Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Nakon njegove pogibije brigada je nazvana po njemu.

Program obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 210. viteške oslobodilačke brigade nastavlja se u ponedjeljak kada će biti položeno cvijeće pred Centralnim spomen obilježjem u Živinicama te pred bistu heroja Nesiba Malkića u Parku bosanskih branilaca sa početkom od 12:00 sati, a potom će biti održana akademija u čast hrabre živiničke i bosanske vojne jedinice sa početkom od 13:00 sati.

Pripadnici 210. Viteške oslobodilačke brigade, porodica, prijatelji i saborci komadanta Nesiba Malkića danas su u poslijepodnevnim satima posjetili i turbe heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića u Dubravama, gdje su se učenjem fatihe i polaganjem cvijeća još jednom zahvalili hrabrom bosanskom i živiničkom sinu za njegov doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine i formiranju jedne od najboljih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine – 210. Viteške oslobodilačke brigade.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje