Početna aktuelnosti (Ne)kultura življenja

(Ne)kultura življenja

1438
0
Podijeli

Broj građana Živinica koji je ekološki neosviješten, definitivno, više nije mali.

Ne radi se tu više o pojedincima ili grupicama koji svojim nekulturnim i neciviliziranim postupcima doprinose da nam je Grad sve zagađeniji, ružniji i nezdraviji.

Sada se već radi o značajnom broju osoba, vandala i primitivaca, koji svojim postupcima pokazuju da ne vole svoj Grad, ne vole sebe, a samim tim i sva svoja buduća pokoljenja kojima u amanet ostavljaju, na svaki način, zatrovanu životnu sredinu i okolinu.

Samo slijep može ne primijetiti da je na cijeloj teritoriji grada Živinice na desetine i destine divljih deponija svakovrsnog smeća.

Niču preko noći, čak i na mjestima i lokacijama gdje je to zdravom razumu nezamislivo.

U vodotocima i izvorištima čiju vodu konzumiramo.

U zelenim oazama koje su bile mjesta našeg bježanja od zatrovanog gradskog zraka.

I, evo, i na grobljima i mezarjima koja bi za nas žive trebala biti mjesta dubokog poštovanja, pijeteta prema našima najmilijima koji su preselili, nadamo se, na bolji svijet od ovog.

Odmah preko puta glavnog ulaza u Gradsko groblje u Živinicama, već duže vrijeme, neko je nekome omogućio da istresa ogromne količine otpadnog građevinskog materijala što je samo po sebi neregularno i neprikladno.

Onda su neki vidjeli da to prolazi nekažnjeno pa su počeli dovoziti ogromne količine smeća svake vrste i izbacivati ga na već spomenute gomile šuta.

Sada je slika otužna i svako ko dolazi na ovo groblje ne samo da mora okretati glavu na suprotnu stranu od deponije smeća već mora i začepiti nos i usta kako ne bi udisao nesnosan smrad kojio se širi zrakom.

Možda nekome ekološki problemi koje imamo nisu prioritet za ozbiljno i sistematično promišljanje i rješavanje ali kad toga postanemo svi svjesni, možda će biti kasno.

Borba za očuvanje zdravog okruženja u kome živimo imperativ je za sve nas i svi moramo dati svoj doprinos da sada i u buduće, mi i naši potomci, živimo kvalitetnije.

Jasminko Razić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje