Početna aktuelnosti Nove mjere -korona virus u Bosni i Hercegovini

Nove mjere -korona virus u Bosni i Hercegovini

197
0
Podijeli

U Bosni i Hercegovini u subotu su potvrđena 304 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u Federaciji BiH na snagu su stupile dodatne restriktivne mjere čiji je cilj spriječiti ubrzano širenje infekcija.

Prema podacima iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH testirano je 1016 uzoraka, a zaraza je potvrđena u 174 slučaja. U Republici Srpskoj testirali su 663 uzorka a zarazu utvrdili u 130 slučajeva. U tom su entitetu od petka potvrđena i tri smrtna slučaja koja se mogu povezati sa zarazom koronavirusom.

Pojedinačno je najviše novih slučajeva zaraze u protekla 24 sata bilo na području Sarajeva gdje su 82 novozaražene osobe. Slijedi Banja Luka sa 23 slučaja i Bijeljina s 19 novozaraženih.

Ukupni broj zaraženih u BiH od početka epidemije sada je blizu deset hiljada.

Zdravstvene vlasti u BiH procijenile su kako su glavni razlog svakodnevnog trocifrenog  broja novozaraženih okupljanja većeg broja osoba koje pri tom ne nose maske niti održavaju fizičku distancu.

Odlukom enitetskog kriznog štaba  u Federaciji BiH stoga je od subote na snazi odluka po kojoj će se u zatvorenim prostorima moći okupljati najviše do 50 osoba, a na otvorenome do stotinu.

Pri tom se moraju pridržavati zaštitnih mjera odnosno nošenja maski i održavanja uzajamne udaljenosti od najmanje jednog metra.

Istodobno je ograničen i rad ugostiteljskih objekata pa će svi oni u Federaciji BiH ubuduće moći biti otvoreni najduže do 23 sata.

Sabina K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje