Početna aktuelnosti Obilježen blagdan Svi sveti

Obilježen blagdan Svi sveti

198
0
Podijeli

Prvoga dana mjeseca  novembra  svake godine slavi se blagdan Svih svetih. Tog dana slave se oni sveci  i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.

Kako se ne znaju poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.

Blagdan Svih svetih slavi se još od četvrtog stoljeća.

 Povodom blagdana Svi Sveti na Spomen obilježju “Živinički sokolovi ˝ u Lugu danas je  položeno cvijeće i vijenci i upaljene svijeće .

Organizator obilježavanja blagdana Svi Sveti bila je Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja “Živinički sokolovi˝ i Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Hvo Živinički sokolovi.

Nakon polaganja cvijeća održana je prigodna misa u kapeli na Rimokatoličkom groblju u Baricama.

Već sutra biće obilježen Dušni dan, prilika za sjećanje na pokojnike. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tokom sutrašnjeg dana  vjernici će se  moliti za duše svojih dragih pokojnika, za njih paliti svijeće na grobovima, prisustvovati  svetoj misi, povezati se tako  molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

Datumska povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje