Početna aktuelnosti Obilježen Dan Zlatnih ljiljana grada Živinice

Obilježen Dan Zlatnih ljiljana grada Živinice

317
0
Podijeli

Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja grada Živinice dvodnevnim aktivnostima obilježilo je Dan Zlatnih ljiljana grada Živinice. Program obilježavanja 14. aprila – Dana Zlatnih ljiljana grada Živinice okončan je u petak, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća pred Centralnim spomen obilježjem i pred bistom heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

Obilježavanju Dana Zlatnih ljiljana grada Živinice prisustvovale su brojne delegacije. Pored aktivnosti koja je održana u petak, članovi Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja grada Živinice, dan ranije, posjetili su porodice Zlatnih ljiljana grada Živinice, te su sa njima podijelili sjetu na njihove hrabre sinove koji su život položili za odbranu kućnog praga, našeg grada i domovine Bosne i Hercegovine.

Polaganju cvijeća u Parku bosanskih branilaca pred Centralnim spomen obilježjem i pred bistom heroja Nesiba Malkića prisustvovala je i delegacija grada Živinice na čelu sa vršiocem dužnosti gradonačelnika Beganom Muhićem koji je istakao da je obilježavanje značajnih datuma historijski važno za naš narod posebno kada je u pitanju educiranje mladih naraštaja o agresiji na našu domovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona priprema organizaciju obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine koji će se održati u Gradačcu. Predsjednik Edin Hadžimuhamedović, u petak, boravio je u našem gradu gdje je obilježen Dan Zlatnih ljiljana grada Živinice. Živinice su herojski grad koje su iznjedrile hrabre borce, kojima su u izvršenje dati uglavnom najteži zadaci i zbog toga zaslužuju duboki naklon, poručeno je ovom prilikom.

Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja grada Živinice od zaborava čuva i njeguje sve značajne datume koji sjećaju na period od 1992. do 1995. godine. Sa svojom misijom nastavit će i u naredom periodu.

Zlatni ljiljan je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najsmjelije i najhrabrije ratne podvige. Grad Živinice može se pohvaliti da ima 27 hrabrih i odlikovanih Zlatnih ljiljana, a deset njih je dalo svoj život da ga mi živimo u slobodnoj i nezavisnoj domovini Bosni i Hercegovini.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje