Početna aktuelnosti Odlazak mladih iz BiH

Odlazak mladih iz BiH

227
0
Podijeli

Njemačka ambasada u Sarajevu je u 2019. godini izdala 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, što je za 3.140, odnosno 22 posto, više u poređenju s godinom prije, potvrdili su za Agenciju Anadolija iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Trend rasta predatih zahtjeva za vizu očekuje se i ove godine.

Očekuje se da će zbog Zakona o doseljavanju koji će otvoriti veće mogućnosti za kvalifikovane radnike, kao i za one koji namjeravaju to postati, veliki broj građana BiH od 1.marta tražit bolje sutra u Njemačkoj.

Razlozi za odlazak uglavnom su nepronalaženje posla u struci ili niske plate navodi većina onih koja je napustila zemlju, a isti razlozi motivišu i druge da se oslučuju na odlazak.

Naše građane smo pitali kakav je njihov stav po pitanju odlaska mladih iz zemlje i da li su za odlazak ili ostanak u BiH.

Sudeći prema odgovorima koje smo dobili mali je broj onih koji svoju budućnost vide u zemlji u kojoj su rođeni ukoliko ne dođe do nekih promjena.

Bosnu i Hercegovinu najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja kao što su programeri, inžinjeri i građevinski inžinjeri, doktori i drugo medicinsko osoblje i visokokvalificirana radna snaga.

Kada je u pitanju Grad Živinice podatak koliko je građana otišlo u inostrasnsvo nemamo osim onog da je  prošloj godini po osnovu zapošljavanja u inostranstvu sa evidencije Biroa za zapošljavanje Živinice se odjavilo 270 osoba.

 

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje