Početna aktuelnosti Održan gala koncert bosanskohercegovačkih horova

Održan gala koncert bosanskohercegovačkih horova

84
0
Podijeli

U prošli petak je na živiničkoj Ljetnoj sceni održan gala koncet nekoliko horova iz Bosne i Hercegovine.

Organizator ove zaista lijepe kulturne manifestacije bio je Muzički obrazovni centar Magnifico Živinice kojim rukovodi profesor muzike Dino Muminović.

U organizaciji Muzičkog obrazovnog centra Magnifico Živinice, u petak je živinička publika imala priliku uživati u smotri bosanskohercegovačkih horova pod nazivom „40 GODINA HORSKOG PJEVANJA U ŽIVINICAMA“.

Koncertu koji je održan na Ljetnoj sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice prisustvovao je veliki broj građana  i ko je došao nije se pokajao jer se imalo šta i čuti i vidjeti.

Bila je ovo prilika da se pjesmama putuje Bosnom i Hercegovinom i svijetom, da se kroz različite muzičke žanrove pjeva o ljubavi i sreći, da pjesma dodirne dušu.

Magnifico i Libero, živinički horovi pod umjetničkim rukovodstvom profesora Dine Muminovića, kao domaćini, otvori su  ovo veče prepuno prelijepe melodije, te velike emocije.

Svojim učešćem večer horova u Živinicama uveličali su gosti: Lege Artis iz Tuzle, Vokalni ansambl Bugojno kao i Gradski mješoviti hor Živinice.

Prije samog koncerta horovi su napravili defile, uz muziku i pjesmu, kroz uže jezgro Živinica i na taj način obradovali na stotine ljudi koji su im aplaudirali.

Bio je to svojevrastan koncert prije koncerta, originalan performans osmišljen od profesora Muminovića.

Profesor Muminović je auditoriju na ljetnoj sceni sa puno emocija i uzbuđenja iznio svoja sjećanja na horsko pjevanje u Živinicama a svojevremeno je uradio i diplomski rad na temu horskog pjevanja i od zaborava sačuvao mnoge bitne činjenice razvoja muzičke kulture u našoj lokalnoj zajednici.

I NEZABORAVNIM KONCERTOM HOROVA, ŽIVINICE SU JOŠ JEDNOM POKAZALE DA SU U POSLJEDNJIH PAR GODINA GLAVNO SREDIŠTE KULTURNO – ZABAVNIH ZBIVANJA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA I OMILJENA DESTINACIJA ZA MNOGE GRAĐANE OVOG DIJELA BOSNE I HERCEGOVINE I NAŠU DIJASPORU, KAKO U ZIMSKOM TAKO I U LJETNOM PERIODU.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje