Početna aktuelnosti Održana 69. redovna sjednica Vlade TK

Održana 69. redovna sjednica Vlade TK

2236
0
Podijeli

Skraćivanje procedure za podršku privrednim subjektima

U skladu sa jučer donesenom izmjenom Programa o uređivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu sa pozicije Podrška razvoju Kantona, odnosno povećanjem planiranih sredstava za ove namjene za dodatni milion KM, Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu privrede da dodatna sredstva koristi za subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima u okviru ranije započete procedure po objavljenom Javnom pozivu za dodjelu grant sredstava sa pozicije „Podrška razvoju Kantona“ za 2020. godinu. Ovim se skraćuje, odnosno ubrzava procedura pružanja podrške privrednim subjektima. Inače, na Javni poziv je aplicirao veliki broj korisnika mikro, malih i srednjih preduzeća i bio je evidentan nedostatak sredstava za broj korisnika koji su aplicirali. Današnjom odlukom omogućava se odobravanje sredstava za većinu ili čak sve korisnike koji su aplicirali, a pri tome naravno ispunjavaju uslove Javnog poziva.

Današnja odluka je još jedan od načina kako Vlada i Ministarstvo privrede nastoje ublažiti posljedica uzrokovanih pandemijom koja se reflektovala na privredne subjekte uključujući one kojima je bio zabranjen rad, a i privredne subjekte koji su imali pad prometa u periodu stanja nesreće. Osim toga finansijska pomoć privrednim subjektima će na ovaj način bila brža i efikasnija budući da bi procedura objave javnog poziva i ponovno prikupljanje dokumentacije iziskivalo i dodatno vrijeme, ali i finansijska sredstva neophodna za prikupljanje dokumentacije.

Podsjećamo sa ovim povećanjem za podršku malim i srednjim preduzećima u 2020. godini planirano je ukupno 5.170.000,00 KM.  Od ovog iznosa za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima je umjesto ranije planiranih 4 miliona, sada planirano 5 miliona KM, a od ovog iznosa, za  subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme i alata i repromaterijala ranije planirana sredstva u iznosu od 1.240.000,00 KM u 2020. godini, povećana su na 2.240.000,00 KM.

 

Ostale odluke

Vlada je danas odobrila isplatu finansijskih sredstava za subvencioniranje neto plaće korisnicima subvencije koji ispunjavaju uslove za dodjelu subvencije po osnovu indirektno onemogućenog rada za mjesec juni 2020. godine, u pojedinačnom iznosu od 406,00 KM po zaposlenom radniku. Ukupan iznos odobrenih sredstava po ovom osnovu je 320.740,00 KM.

Odobrena je i isplata sredstava za subvencioniranje neto plaće korisnicima subvencije koji ispunjavaju uslove za dodjelu subvencije po osnovu zabrane obavljanja djelatnosti za mjesec juni 2020. godine. Pojedinačan iznos po radniku je isti kao i kod subjekata kojima je indirektno onemogućen rad, a ukupno je odobrena isplata 840.826,00 KM. Budući da su subvencije odobrene po osnovu zabrane obavljanja djelatnosti i po osnovu indirektno onemogućenog rada treba navesti da je ukupni iznos po oba osnova 1.346.296,00KM.Kada je u pitanju broj radnika koji je obuhvaćen subvencijom, po osnovu zabranjenog obavljanja djelatnosti, odobrena je subvencija za 2071 radnika, dok je po oba osnova odobrena subvencija za 3316 radnika.

Također, Vlada je danas odobrila i isplatu finansijskih sredstava za subvencioniranje neto plaće korisnicima subvencije koji ispunjavaju uslove za dodjelu subvencije po osnovu indirektno onemogućenog rada za mjesece april i maj 2020. godine, i to za one pravne subjekte koji prilikom raspisivanja prvog javnog poziva nisu bili obuhvaćeni odlukom, a kasnije je utvrđeno da je i njima odlukama kriznih štabova indirektno bio onemogućen rad. Radi se o autoškolama, obdaništima, predškolskim ustanovama, autobuskim stanicama i privrednim subjektima čiji se poslovni prostori nalaze u zgradi JP Međunarodni aerodrom Tuzla i zgradama autobuskih stanica na području Tuzlanskog kantona. Ranije je definisano da će ovi privredni subjekti u javnom pozivu za subvenciju neto plaće za juni, ostvariti pravo na subvenciju neto plaće za april i maj 2020.godine, obzirom da ranijom Odlukom nisu uvedeni u pravo na subvenciju. Pojedinačan iznos subvencije po radniku iznosi 406,00KM, a ukupan iznos odobrenih sredstava po ovom osnovu iznosi 184.730,00KM.

U skladu sa Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2020. godinu Vlada je danas donijela odluke o odobravanju sredstava Ministarstvu pravosuđa i uprave, Kantonalnom zavodu za pružanje pravne pomoći, pravosudnim institucijama u našem kantonu i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice.

Također, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju sredstava za raspodjelu sa potrošačke jedinice Organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila 3.000,00 KM Udruženju građana Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, kao i 6.000,00 KM Savezu udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona za 2020.godinu, radi realizacije Sporazuma o izdavanju i finansiranju specijalnih glasila za potrebe slijepih i slabovidnih osoba u specijalnim tehnikama na Brajevom pismu, audio tehnici i tiskanim materijalima sa uvećanim slovima.

_____________________

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje