Početna aktuelnosti Olujno nevrijeme sinoć nanijelo velike štete u MZ Višća Gornja

Olujno nevrijeme sinoć nanijelo velike štete u MZ Višća Gornja

825
0
Podijeli

 

Olujno nevrijeme praćeno velikom kišom,vjetrom i gradom sinoć je pogodilo područje općine Živinice.

Nakon burne  noći ispostavilo se da su najveće štete nanešene žiteljima Mjesne zajednice Višća Gornja.

Vijećnik općinskog vijeća Živinice Fehim Taletović koji živi u Gornjoj Višći  i koji  je i sam pretrpio veliku štetu na svojim zasadima,kaže da je od ranih jutarnjih sati zatrpan pozivima mještana ovog dijela općine Živinice koji žele prijaviti značajne štete nastale sinošnjim nevremenom koje je protutnjalo kroz našu lokalnu zajednicu.

Mnogim žiteljima mjesne zajednice Gornja Višča poljoprivreda je preovladavajući ili jedini izvor prihoda za egzistiranje njihovih porodica.

Šteta koja je nanešena na njihovim poljoprivrednim parcelama i voćnjacima je evidentna i oni je sami ne mogu sanirati pa očekuju pomoć države,odnosno općine i kantona.

Posjetom mjesnoj zajednici Gornja Višća reporterska ekipa Televizije Živinice neposredno se uvjerila u činjenicu da praktično niti jedno domaćinstvo nije bilo pošteđeno razornog djelovanja vjetra,kiše i grada.

Stradalo je voće,žitarice i sve povrtlarske kulture.

Osim tih šteta , velike negativne posljedice vide se i na lokalnoj putnoj infrastrukturi u svakom zaseoku Gornje Višće.

Vodena bujica od mnogih puteva napravila je korita a posipni materijal i komadi asfalta završili su dvorištima ili njivama.

Na pojedinim mjestima vide se i odroni zemlje koji čak ugrožavaju i neke stambene objekte.

Mještani Gornje Višće očekuju hitnu reakciju,prije svega,nadležnih općinskih službi,koje bi trebale što prije popisati sve nastale štete i u skladu s tim,iznaći načine za saniranje istih.

 

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje