Početna aktuelnosti Općina Živinice: Provođenje projekta nabavke dvadeset plastenika

Općina Živinice: Provođenje projekta nabavke dvadeset plastenika

525
0
Podijeli

Humanitarna organizacija Muslim Aid Sarajevo i načelnik Općine Živinice potpisali su Sporazum o saradnji u okviru projekta  „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ u 2019. godini, za koji su osigurana donatorska sredstva za dodjelu 20 plastenika od 100 kvadratnih metara sa dodatnom opremom. Finansiranje će biti po principu po 40 procenata od Humanitarne organizacije Muslim Aid i općine Živinice te 20 procenata vlastitog učešća korisnika.

Razvojni cilj Projekta je pomoći socijalno i materijalno ugrožene osobe sa područja općine Živinice, koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili njihove uže članove porodice, kako bi stvorili priliku za zapošljavanje na selu.

Projekat ima za cilj:

Izabrati i obučiti 20 zaslužnih porodica da steknu poljoprivredne i poslovne vještine potrebne za plasteničku proizvodnju. Izbor će se zasnivati na potrebama, kao i sposobnosti da se uspješno imlementira proizvodnja i pokaže spremnost i predanost.

Sufinansiranje kupovine i montaže start-up paketa za početak plasteničke proizvodnje za svaku odabranu porodicu. To uključuje plastenik 100m2 sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama za jedan proizvodni ciklus. Odabrane porodice će pripremiti teren i participirati u troškovima svog start-up paketa.

Novinarka/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje