Početna aktuelnosti Poljoprivrednici u doba pandemije

Poljoprivrednici u doba pandemije

190
0
Podijeli

Pandemija korona virusa sa sobom je donijela velike promjene u trgovini, industriji, poljoprivredi i transportu.

Danas kada se svima preporučuje ostanak u kući, poljoprivrednici moraju izaći na svoja imanja kako bi na vrijeme izvršili sve potrebne pripreme za sjetvenu sezonu.

Vrijedna porodica Glibanović iz Gornjih Živinica od 82.godine se profesionalno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, do tada su uglavnom držali po pet krava.

Posao se u ovoj porodici prenosi sa koljena na koljeno.

Eldina Glibanovića zatekli smo na jednoj od parcela koje obrađuju, i kako nam reče njihov način života se nije promijenio.

Eldin kaže da im trenutno problem predstavlja to što moraju ranije da napuštaju parcele kako bi se pridržavali mjere zabrane kretanja nakon 20h, te apeluje na vlasti da uzmu u obzir da poljoprivrednici moraju zastati u njivama kako bi završili sjetvu, te da ih ne kažnjavaju.

Ove godine su Glibanovići odlučili da povećaju proizvodnju, te sa dosadašnjih 150, povećali su na 200 dunuma žita.

Ove godine poljoprivrednici su skeptični i kažu da godina nije baš dobro počela, jer nema padavina i zemlja je dosta suha, ali će poduzeti sve što je u njihovoj moći da dobiju prinose koji zadovoljavaju njihove potrebe.

Gilbanovići trenutno u svojim štalama imaju 50 muznih grla, u proizvodnji mlijeka koriste najnovije tehnologije kako bi olakšali rad.

Ulažu puno u mehanizaciju, kako bi obradili što veće površine zemljišta.

Sve što imaju ostvarili su samo vlastitim trudom i radom, te zajedništvom porodice, koja je uključena u sve poslove.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje