Početna aktuelnosti Položeno cvijeće na spomen obilježja

Položeno cvijeće na spomen obilježja

188
0
Podijeli

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje cvijeća na spomen obilježja, gdje je  oživljeno sjaćanje na najbolje sinove i kćeri Živinica.

Cvijeće je prvo položeno kraj spomen obilježja borcima NOR-a na Karauli 1941/1945.

Cvijeće su položile delegacije izvršne i predstavničke vlasti, Skupštine TK, veliki broj predstavnika boračkih udruženja sa područja grada Živinice i organizacija PŠ PB grada Živinice.

Nakon čega su se delegacije okupile kod Centralnog spomen obilježja palim borcima odbrambenooslobodilačkog rata 1992/1995.godina i kod biste heroja odbrambenooslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

Cvijeće su položili predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Grada Živinice, predstavnicivlasti grada Živinice i TK, Boračka udruženja grada Živinice, udruženja građana te ostali građani.

Cvijeće je položeno i kod biste heroja odbarambenooslobodilačkog rata rahmetli nesiba Malkića.

Posjećamo, u odbrambeno oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine u odbrani BiH život je položilo više od 300 boraca sa područja grada Živinice. Branili su domovinu tamo gdje je trebalo, prvi se organizovali i pružili otpor agresoru. Naše jedinice bile su na svim ratištima i veliki broj boraca  na tim ratištima položilo svoje živote.

Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta iz našeg drada 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano.

Živiničani su od prvog dana bili spremni da pruže otpor agresoru i sačuvaju svoju domovinu, zato je važno da ih se sjećamo na važne datume za naš Grad.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje