Početna aktuelnosti Poticaji sa nivou TK po muznom grlu 200 KM

Poticaji sa nivou TK po muznom grlu 200 KM

177
0
Podijeli

Da bi olakšali poljoprivrednu proizvodnju ali i plasman proizvoda, Vlada TK izdvojila je određena sredstva za posticaje po muznom grlu.

Za održivost oko 8700 muznih grla i 3500 tovnih junadi, koliko ih je na području kantona, prema procjenama mljekara potrebno je zasijati oko 10 hiljada hektara zemljišta, za što je potrebno oko 40 miliona KM.

Poljoprivrednici nemaju taj novac, te im je kako kažu potrebna pomoć kantonalne vlade.

Prošle sedmice počela je isplata u Tuzlanskom kantonu poticaja za muzna grla i otkup mlijeka. Vlada TK za ovu namjenu poljoprivrednicima izdvaja 200 KM po muznom grlu.

Zbog kašnjenja sa dostavljanjem dokumentacije ispata za naše poljoprivrednike trebala bi početi iduče sedmice kaže Eldin Glibanović predsjednik Grupacije mljekara TK.

Cijene repromaterijala stalno rastu, a pojedine su čak tri puta veće što dodatno otežava poljoprivrednu proizvodnju. U proljetnoj sjetvi najveći problem predstavljala je nabavka i cijena gnojiva, naglašava Glibanović, te dodaje da poskupljenja repromaterijala za sobom vuku povećanje cijene konačnog proizvoda ali nestašicu hrane.

„Na sastanku koji je održan sa nadležnim ministrom pokrenuta su i neka druga pitanja bitna za poljprivredne proizvođače govori Glibanović, kao što je problem sa divljim svinjama koje uništavaju usjeve, gdje su tražili da se ova žiovtinja proglasi štetočinim, te da je lovci mogu loviti tokom čitave godine.

Zatim se razgovaralo o reviziji poljoprivrednog zemljišta i dodjeljivanje zemlje onima koji se istinski bave poljoprivrednom proizvodnjom“, kaže Glibanović.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje