Početna aktuelnosti Praktična obuka za pčelare Vrijeska

Praktična obuka za pčelare Vrijeska

290
0
Podijeli

Udruženje pčelara Vrijesak iz Živinice , nakon februarskih teorijskih predavanja ,  u nedjelju su  organizovali praktičnu obuku za svoje članove.

Mart je prvi mjesec proljeća. Sa otopljavanjem , priroda počinje da se budi. Počinje da cvjeta sve,  veći broj medonosnog bilja – lješnjak, vrba iva, badem, šljiva, trešnja, višnja, i ostale medonosne voćke.

Mada su pčele još u klubetu, aktivnost pčelinjih društava se sve više povećava.

Kako bi pčelari provjerili kakvo je stanje njihovih pčelinjih društava nakon zime, i adekvatno ih pripremili za bagremovu ispašu , imali su priliku jučer učestvovati na praktičnom dijelu obuke,  koji je upriličen za pčelare , većinom one koji su nedavno postali dio tima Udruženja Vrijesak.

Pčelinjak Hamde Mulavdića koji se nalazi u Višći Gornjoj , kao i njegove preporuke bili su prilika za usvajanje novih znanja početnicima u pčelarstvu.

U martu matica povećava polaganje jaja tako da položi čak do 500 dnevno. Pravovremeno izimljavanje pčelinjih društva podrazumijeva pravovremeni i detaljni pregled svih košnica na pčelinjaku, spajanje slabih sa jačim društvima, ali treba voditi računa na zdravstveno stanje slabih, kazao je Mulavdić.

Pčelar ako napravi grešku u martu teško se može ispraviti,istakao je Mulavdić, te preporučio da pčelari obrate pažnju na vlažnost košnice, ako je velika a ramovi bočni buđavi, iste treba izvaditi i zamijeniti. Ako imamo rezervne košnice možemo ih i zamijeniti, ako je velika vlaga u postojećim koje se trebaju osušiti i očistiti.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje