Početna aktuelnosti PRECC Živinice:Edukacija poljoprivrednika primarni cilj

PRECC Živinice:Edukacija poljoprivrednika primarni cilj

136
0
Podijeli

U Živinicama je u petak  održana godišnja Izvještajna Skupština Udruženja porodica “Porodični ruralni edukativni centar”.

Razmatran je program rada za prošlu godinu i planirane aktivnosti u 2019. godini.

Jedan od prioriteta, kako je rečeno, bit će edukacija poljoprivrednih proizvođača .

Priritetni cilj  PREC-a u protekloj godini bio je razvoj agroturizam, kao dopuna poljoprivredi i poseban je oblik zelenog turizma, koji razvija turističku ponudu poljoprivrednika na svom imanju.

Osobe koje se bave agroturizmom mogu da doprinesu prije svega svom kućnom budžetu ali i zajednici.

PREC je već uspješno obavio prvi ciklus obuke iz agroturizma za odrasle, a u toku je realizacija drugog ciklusa, sa fokusom na tehnologiju prerade i pakovanja domaćih proizvoda.

Porodični ruralni edukativni centar Živinice jedinistven je  na području cijele BiH , i nastoji iz godine u godinu poljioprivrednicima pomoći u edukaciji, što svakako podržava i općina Živinice na čelu sa nečelnikom Samirom Kamenjakovićem.

PRECC Živinice otkako postoji nastoji da radi po princpi MFR-ova Francuska , koji ujedno i podržavaju rad Živiničkog Udruženja,a koji se ogleda u razmjeni iskustava.(Više u izjavi)

Zamjenica predsjednika Regionalne Federacija MFR- a odgovorna za Komisiju BiH , kazala je,  da  je PRECC na dobrom putu. Također, radom Udruženja PRECC zadovoljni su i u Ambasadi  Francuske u BiH.

(Više u izjavi)

Ministarstvo trgovine , turizma i saobraćaja u Vladi TK  prošle godine započelo je saradnju sa PRECC-om , gdje će resorno ministarstvo i dalje nastojati podržavati rad Udruženja , dodao je ministar Gluhić.

Napominjemo da je na Skupštini izvršeno razrješenje dosadašnjeg predsjednika Skupštine Udruženja PREC i izbor novog predsjednika. Nakon obavljenog glasanja umjesto dosadašnjeg predsjednika Hasana Brđanovića izabran je Mevludin Karić.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje