Početna aktuelnosti Predavanje na temu „Energetska efikasnost i mjere energetske efikasnosti“

Predavanje na temu „Energetska efikasnost i mjere energetske efikasnosti“

518
0
Podijeli

Korištenje obnovljivih izvora energije osnovni je zadatak kojeg sve zemlje Evropske unije pokušavaju realizirati kako bi smanjili prisustvo negativnih čestica u vazduhu kojeg udišu. Pojedine zemlje teže ka potpuno čistom vazduhu. Da bi taj zadatak ispunile zemlje Evropske unije ulažu značajna novčana sredstva.

Svjesni važnosti edukacije na navedene teme eko udruženje „Za naš ljepši grad“ Živinice održalo je predavanje gdje su naglašeni svi potencijalni problemi koji mogu utjecati na zdravlje čovjeka, a koji se mogu otkloniti spoznajom koji i kakvi energenti narušavaju bitisanje čovjeka u zdravom okruženju.

Predavanje na temu „Energetska efikasnost i mjere energetske efikasnosti“ u Tuzlanskom kantonu, održao je profesor u Mješovitoj srednjoj školi Živinice Ibro Ćasurović.

Profesor Ibro Ćasurović istakao je da svako fizičko lice svojim djelovanjem može doprinijeti energetskoj efikasnosti. Tom koraku svakodnevno teže sve zemlje svijeta, pa i Bosna i Hercegovivna. Da bi se navedeni plan realizovao potrebno je da mislimo globalno, ali da djelojemo lokalno.

Značajan korak u energetskoj efikasnosti krajem prošle godine napravio je grad Živinice inicijativom za izmjenu i dopunu Zakona o prostornom uređenju i građenju, koju je Skupština Tuzlanskog kantona i usvojila. Izmjenama Zakona omogućilo se fizičkim i pravnim licima postavljanje solarnih panela na krovove domova bez obaveze pribavljanja odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti, odnosno lokacijske informacije.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje