Početna aktuelnosti Prije 29.godina u Živinicama osnovana SDA

Prije 29.godina u Živinicama osnovana SDA

140
0
Podijeli

Nakon mjesec dana priprema,osnivanja inicijativnog odbora,15.jula 1990.godine pred 95 članova i gostiju u Donjoj Lukavici,grada Živinica održana je osnivačka skupština Stranke demokratske akcije.To je zvanično bila prva osnivačka skupština SDA grada Živinica i šire regije Sjeveroistočne Bosne.Izabrano je rukovodstvo od 10.članova.Za prvog predsjednika izabran je Abdulah Delić,zamjenik Ševkija Abadžić,sekretar Mujo Dahić,blagajnik Mujko Hodžić te članovi Ismet Maslić,Muharem Husić,Jusuf Kamenjaković,Ramiz Bajrić,Sakib Dahić i Husein Kamenjaković.Veliki broj članova i simpatizera SDA Živinica te 1990.godine učestvuje na gotovo svim osnivačkim skupovima SDA Tuzlanske regije,ali i širom BiH od Novog Pazara,Foče,Sarajeva,pa do Velike Kladuše.

SDA je odigrala svoju historijsku ulogu u homogenizaciji i organizovanju našeg Naroda u najtežem periodu njegove historije.Organizovala je referendum za suverenu i nezavisnu BiH,pripremila i organizovala odbranu BiH kroz Patriotsku ligu,teritorijalnu odbranu i Armiju RBiH.

Još jednom svim osnivačima,članovima i simpatizerima čestitam 15.juli 29.godišnjicu SDA na ovim prostorima. SDA je Snaga BiH.

U potpisu:

Abdulah Delić- prvi predsjednik OOSDA Živinice

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje