Početna aktuelnosti Pripreme za obilježavanje godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela...

Pripreme za obilježavanje godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210.VOB

247
0
Podijeli

25.oktobra 1993. godine, na lokalitetu Crna Rijeka,iznad naselja Kamenica na Nišićkoj visoravni, poginuo je heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić, legendarni komandant 210. Viteške oslobodilačke brigade.

Zajedno s njim prilikom komandantskog izviđanja poginuli su i njegovi saborci iz komande brigade Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Taj datum je jedan od najvažnijih i najtužnijih za Grad Živinice zato je važno da se pokaže duboki pijetet prema junačkim djelima naših šehida.

U organizaciji obilježavanja 28.godišnjice pogibije dijela komande 210.Viteške oslobodilačke brigade pored Koordinacije boračkih organizacija  učešće će uzeti i Gradsko vijeće Živinice,Gradska uprava Živinice,odgojno-obrazovne ustanove našeg Grada,institucije kulture i informisanja, komisja za obilježavanje značajnih datuma .

U narednim danima Organizacioni  odbor održat će još nekoliko radnih sastanaka kako bi se spomenuti datum obilježio kako to dolikuje jednom slobodarskom gradu kao što su Živinice.

Na sastanku koji je održan danas predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice istakao je da je naša je moralna dužnost i obaveza da pamtimo junačka djela i žrtvu najhrabrijih sinova i kćeri naše domovine Bosne i Hercegovine i da dostojno obilježavamo najvažnije datume za naš grad i našu domovinu.

Koordinacija boračkih organizacija grada Živinice na vrijeme je počela sa pripremama za obilježavanje ovog značajnog datuma, pripremila prijedlog aktivnosti koje obuhvataju niz događaja koji će prethoditi 25.oktobru.

Mladi ljudi će i ovom prilikom biti uključeni u kompletan program, jer je cilj da se oni uče o našoj bliskoj prošlosti.

Dostojno i dostojanstveno obilježavanje svakog važnijeg datuma za naš grad, najmanje je što možemo učiniti za one koji su život položili za odbranu domovine.

Merisa Mujčinović Husić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje