Početna aktuelnosti Proizvođači mlijeka iz Živinica traže poticaj iz Gradskog budžeta

Proizvođači mlijeka iz Živinica traže poticaj iz Gradskog budžeta

238
0
Podijeli

Mljekari iz Tuzlanskog kantona nezadovoljni su isplatom poticaja i tvrde da je sve manje obiteljskih farmi te da bi Tuzlanski kanton u narednih šest godina mogao ostati bez proizvodnje mlijeka.

Situacija na području Grada Živinice također je ozbiljna kada je u pitanju proizvodnja sirovog mlijeka. Ljudi se sve češće odlučuju da zatvaraju farme . Razlog tome je, neredovna isplata poticaja sa viših nivoa, a svakako problem vide i u ne  dobivanju novčane podrške iz Gradskog budžeta, saznajemo od predsjednik Udruženja poljoprivrednika ratarstva i stočarstva TK,  Muhameda Halilovića.

Halilović tvrdi, da druge općine i gradovi u Federaciji imaju poticaje sa lokalnih nivoa, stoga su i oni odlučili da upute zahtjev prema Gradskoj vlasti kako bi ostavrili poticaj u 2020. godini u visini od 10 feninga po litru prizvedenog mlijeka.

Više u prilogu : govori Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ratarstva i stočarstva TK

Kako je rekao Halilović, u posljednjih godinu dana u Tuzlanskom kantonu proizvodnja domaćeg mlijeka je pala za milion i pol litara . Tačnih podataka nema za Grad Živinice, ali su i oni u dosta smanjeni.

Da li će podrška živiničkim mljekarima biti data u 2020.godinu na lokalnom nivou,  ostaje da vidimo?!

Novinarka: Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje