Početna aktuelnosti Projekat Toplifikacije tema sastanka Gradonačelnika Živinica i kantonalnih poslanika iz Živinica

Projekat Toplifikacije tema sastanka Gradonačelnika Živinica i kantonalnih poslanika iz Živinica

579
0
Podijeli

Gradonačelnik Živinica održao je sastanak sa kantonalnim poslanicima iz Živinica.

Ovom prilikom razgovarano je o važnim pitanjima koja se tiču značajnih projekata u našem gradu a koji bi trebali da dobiju  finansijsku podršku i u budžetu TK-a .

Tokom ovog sastanka akcenat je stavljen na  projekat toplifikacije Grada Živinica .

Građani Živinica  predugo već čekaju na sistem daljinskog grijanja.

Prošlo je nekoliko godina kako je urađen jedan dio  sekundarne vrelovodne mreža , nakon čega su radovi stali.

Gradska uprava Grada Živinica  na čelu sa Gradonačelnikom Kamenjakovićem u posljednje dvije godine projekat Toplifikacije stavila je među prioritenim. Intenzivno su radili na pripremnim aktivnostima za početak izgradnje primarnog toplotnog voda od Termoelektrane prema Gradu Živinice.

Nedavno je potpisan i Sporazum o nastavku međusobne saradnje  i regulisanju  odnosa za izgradnju toplovoda i korištenja toplifikacionih kapaciteta Termoelektrane Tuzla.

Međutim, da bi se krenulo u izgradnju primarnog toplovoda, neophodno je da Skupština TK izmijeni Prostorni plan TK u kojem bi trebala da bude ucrtana nova trasa primarnog voda preko Kiseljaka , umjesto Ljubača i Husina. S toga je na sastanku sa poslanicima najviše bilo govora o navedenom.

˝Imamo tačno u idejnom pojektu kuda tačno da ide trasa kojom bi se postavila mreža od toplifikacije,  i mi bi trebali u Prostornom planu TK imati ucrtanu tu stazu. Iz tog razloga danas smo imali sastanak sa poslanicima. Svi su izrazili želju, iako dolaze iz tri različita Kluba koji participiraju u Skupštini TK, da pomognu da se u Prostornom planu TK ucrta i ovaj dio trase koji nas interesira. Mi smo inicijativu poslali prema Ministarstvu prostornog uređenja , kao i Plan i idejni projekat, iz tog razloga očekujemo da se ova inicijativa usvoji˝, kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Gradonačelnik Kamenjaković naglašava  da bi ovaj projekat bio upitan za realizaciju ukoliko ne bi bila izmijenjena trasa postavljanja cjevovoda, jer bi prvobitna trasa preko Ljubača i Husina iziskivala mnogo novca po pitanju eksproprijacije zemljišta .

˝Želim naglasiti da smo trasom koju smo izmijenili, koja je praktičnija u odnosu na ponuđenu, imamo mogućnost da brže i lakše prođemo sa toplovodom, zato što od 21 čestice kroz koju prolazimo, 19 je u posjedu države a 2 su u privatnom posjedu. To nam olakšava eksproprijaciju, istakao je Kamenjaković.

Poslanici koji su bili na sastanku izrazili su želju da će u Skupštini TK djelovati po pitanju Izmjena Prostornog plana ali i da Živinice dobiju dio kolača u kantonalnom budžetu.

(Više u izjavam u prilogu: poslanik u Skupštini TK- Amila Hodžić(SDP), Boris Krešić(DF) I Šekib Umihanić (SDA) )

Ovom prilikom bilo je govora i o dugu Vlade TK prema Gradu Živinice u iznosu od milion i po KM po presudi Elektroprivrede čime bi se mogao  završiti sekundarni dio mreže.

Ukoliko sve bude teklo po planu sistem daljinskog grijanja građani Živinica mogli bi očekivati 2022.godine.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje