Početna aktuelnosti Projekti javno-privatnog partnerstva

Projekti javno-privatnog partnerstva

202
0
Podijeli

U skladu sa zakonom o javno-privatnom partnerstvu TK Ministarstvo privrede je dužno svake tri godine izraditi katalog  potenicjalnih javno-privatnih projekata, javno privatnog partnerstva.

S tim u vezi Ministarstvo je poslalo dopis svim jednicama lokalne samouprave da svoje godišnje i trogodišnje planove dostave kako bi isti ušli u ktalaog javno-privatnog partnerstva za TK.

Grad Živinice svake godine radi godišnji plan potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva ali prilikom trogodišnjeg plana neophodno je uključiti širu javnost (privredne subjekte, javne ustanove, javna preduzeća, udruženja građana, NVO, građane i sve druge zainteresovane strane).

S tim u vezi pozivamo sve gore navedene da svoje ideje za projeke javno-privatnog partnerstva dostave u Gradsku upravu Živinice kako bi isti bili uvršteni u trogodišnji i godišnji plan potencijalnih JPP projekata Grada Živinice.

Javno-privatno partnerstvo podrazumjeva projekte u kojima javne institucije odnosno lokalna zajednica ima interes da određenu javnu funkciju u saradnji sa određenim privatnim partnerom unaprijedi kaže Indira Džeko-Pomoćnik Gradonačelnika za lokalni ekonomski razvoj, finansije i trezor.

U svijetu je to razvijen način investriranja u jedinicama lokalne samouprve dok je to kod nas još u povojima i nije zaživjelo, prije svega jer nije postojala zakonska regulativa, tek prije tri godine donesen je zakon i ovo je drugi katalog koji se radi, naglašava Džeko.

U svijetu načešći primjer javno-privatnog partnesrva jesu javne rasvjete.

Projektne ideje je potrebno dostaviti u pisanoj formi na obrascu Aneks 3. koji je dostupan u elektronskom obliku na linku ispod, te u printanom obliku na info pultu u šalter sali Grada Živinice.

Rok za dostavu projektnih ideja je 16.03.2021. godine i to putem e-maila na adresu biznis@gradzivinice.ba ili u pisarnicu Grada Živinice sa naznakom „Centar za biznis – za Katalog JPP“.

Za dodatne informacije kontakt telefon 035 743 344.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje