Početna aktuelnosti PS Živinice učestvuje u kampanji “Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički...

PS Živinice učestvuje u kampanji “Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument”

375
0
Podijeli

Bliže nam se novogodišnji praznici, a s njima i problem koji svake godine postaje aktuelan, a to je korištenje vatrenog oružja. Upotreba oružja u svrhu proslave praznika kažnjiva je Zakonom, a kazne se kreću od 100 do 1000 KM, međutim, uvijek ima onih koji ga ipak koriste, pa vrlo često dođe do povreda. Zbog toga, Uprava policije MUP-a TK zajedno sa Programom Ujedinjenih naroda za razvoj i Koordinacijskim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH i ove godine provodi kampanju „Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument“. Cilj je, kroz ovu kampanju, probuditi svijest građana i prevenirati potencijalne posljedice koje mogu nastati nestručnim rukovanjem vatrenim oružjem. Službenici Policijske uprave/Policijske stanice grada Živinice učestvuju u ovoj akciji, te su tim povodom danas bili na ulicama našeg grad te građanima dijelili brušure koje su bile poziv građanima da ne koriste vatreno oružje.

Ova kampanja se provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini. Policijski službenici našeg grada sa kampanjom „Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument“ nastavit će i u narednim danima širom našeg grada, a sve s ciljem da se korištenje vatrenog oružja, naročito tokom novogodišnjih praznika, svede na minimum.

Ključne poruke kampanje „Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument“ su: neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana, te je legalno kažnjivo i pucanje u vazduh iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje