Početna aktuelnosti Skoro 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata...

Skoro 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK

326
0
Podijeli

Mandatno pismo i Pismo namjere, čime je izražena spremnost da se i konkretno pokrene Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona, danas su svečano potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar finansija TK Suad Mustajbašić, šefica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera. Radi se o projektu rekonstrukcije u svrhu energetske efikasnosti u 200 javnih zgrada na području Tuzlanskog kantona. Danas potpisanim Mandatnim pismom i Pismom namjere potvrđena je zainteresovanost EBRD-a da osigura dugoročno finansiranje, u obliku izuzetno povoljnog nacionalnog kredita u iznosu od 8 miliona eura i dodatnih 2 miliona eura bespovratnih sredstava za finansiranje projekta, te podrška UNDP-a u iznosu od 800.000 eura za pripremu i provedbu projekta.

„Danas potpisanim dokumentima Vlada Tuzlanskog kantona, EBRD i UNDP u Bosni i Hercegovini izražavaju svoju opredijeljenost da udruže napore u rješavanju nekih od neposrednih implikacija globalnih klimatskih promjena, tako što će zajedničkim djelovanjem ukazati na relevantnost i potencijal poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama koje su u nadležnosti Tuzlanskog kantona“, kazao je danas premijer Halilagić, te se još jednom zahvalio predstavnicima EBRD-a i UNDP-a na prepoznavanju ove potrebe i ukazivanju povjerenja Tuzlanskom kantonu.

Direktorica Nesl se zahvalila Vladi TK i premijeru Halilagiću na susretljivosti i gostoprimstvu, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Tuzlanski kanton prepoznao značaj i vrijednost ovog ulaganja.

„Mi, kao Banka smo spremni podržati projekte sa zelenom agendom, a ulaganje u energetsku efikasnost je jedan od učinkovitijih modela. Do sada imamo pozitivna iskustva sa sličnim projektom u Kantonu Sarajevo i nadamo se pozitivnom ishodu i u Tuzlanskom kantonu. Jako nam je važno da ovaj projekt bude rezultat koordinisanih napora Kantona, EBRD-a, UNDP-a i drugih donatora“, kazala je direktorica Nesl, te izrazila nadu da će se u narednom periodu raditi još intenzivnije na pripremi svih komponenti projekta i već naredne godine započeti njegova implementacija.

„UNDP u BiH je sa velikim zadovoljstvom danas svjedočio potpisivanju Mandatnog pisma između EBRD-a i Tuzlanskog kantona, kao i pristupio zajedničkom potpisivanju Pisma namjere. Čestitamo Vladi Tuzlanskog kantona na realizaciji ovog važnog programa. Tim UNDP-a je nekoliko godina radio sa Vladom Tuzlanskog kantona na pripremi dokumentacije za ovaj napor, što je rezultiralo planom da se provedu mjere energetske efikasnosti u 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu kroz kredit EBRD. Pored toga, UNDP će obezbijediti 800.000 eura grantova i tehničku podršku za implementaciju. Prelazak u zelenu budućnost je za nas veoma važan i sretni smo što smo dio ovih napora“, kazala je danas rezidentna predstavnica UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera.

Potpisnice UNFCCC konvencije i Pariškog sporazuma, kao i zemlje koje su potencijalni kandidati za pridruživanje EU i zemlje kandidati iz zapadnog Balkana nalaze se u ključnoj tački gdje moraju biti ambicioznije u pogledu svojih klimatskih akcija. Potrebno je učiniti više da se drastično smanji emisija štetnih gasova i da se ne pređe crvena linija porasta temperature od 1,5 stepeni. Energetska efikasnost ostaje preferirani, povoljniji, mehanizam za smanjenje potražnje bez žrtvovanja ekonomske aktivnosti.

Odjeljenje za informisanje

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje