Početna aktuelnosti Smotra folklornog stvaralaštva u Šerićima

Smotra folklornog stvaralaštva u Šerićima

310
0
Podijeli

Folklor je oduviijek spajao ljude i običaje brojnih krajeva svijeta. Mi  ima sreću što smo bogati kulturom i tradicijom naroda koji čine našu domovinu.
Poznato je da su folkorna društva čuvari tradicije i običaja krajeva iz kojih dolaze i da su oni ti koji su najbolji ambasadori lokalnih sredina.
Brojni festivali smotre na kojima su učestvovali dokaz su da 44 godine Modrački mornari s ponosom čuvaju sve ono što BiH jeste i što će uvijek biti.
KUD koji okuplja mlade i starije članove svoje zajednice u sekcijama koje pri ovom udruženju djeluju nadaleko je poznat i van naše zemlje.
Ono po čemu su Šerićani poznati jeste ljubav prema igri i pjesmi i dobrom druženju.
Gdje god se pojave šire pozitivnu energiju i stvaraju prijateljstva.
Nakon dvije godine pauze konačno su mještani Šerića dočekali da uživaju u večeri ispunjenoj tradicijom koju su za njih pripremili Modrački mornari.


KUD-a iz BiH i regiona uvijek rado dolaze u Šeriće, jer domaćinski doček u ovom mjestu sigurno je na nivou manifestacija koje organiziraju veliki gradovi i metropole.
Na bini Foma u Šerićima smjenjivali su se KUD “Izvor” Kiseljak, KUD “Visoko” Visoko, KUD “1001 noć” Fojnica, KUD “Bosnia Folk” Zenica i KUD “Ivan planina” Tarčin, a svojom pjesmom noć je potpunio Gradski Mješoviti hor Živinice, uz Modračke mornare koji su nastupoili sa dvije postave te ovom prilikom premijerno odigrali novu igru pravoslavnog življa.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje