Početna aktuelnosti “Sofisticirani” lopovi pljačkali bankomate

“Sofisticirani” lopovi pljačkali bankomate

276
0
Podijeli

Ukrajinci Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37) za nekoliko dana su, kako se sumnja, ukrali više od dva miliona maraka iz bankomata “Sberbanke” u BiH.

Oni su operisali na širem području Federacije BiH, a bili su opremljeni brzim kompjuterima i specijalnim dekoderima koji su pronađeni kod njih tokom hapšenja u Bihaću.

Uhvaćeni su na djelu kada su ispraznili jedan bankomat, iz kojeg su ukrali 100.000 KM.

Prema informacijama iz više bh. sigurnosnih agencija, Ukrajinci su u našu državu ušli krajem januara, a spekuliše se da su koristili srbijanske i ruske pasoše.

Sumnja se da su operisali i u najvećem bh. gradu, a u istragu su uključeni inspektori za tehnološki kriminal Federalne uprave policije.

Spekuliše se da su iz bankomata na području Kantona Sarajevo podigli oko 700. 000 KM.

Istovremeno pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a TK obavljaju operativne radnje u vezi organizovane grupe kriminalaca koji su u dane vikenda opljačkali bankomate na području Tuzle, Lukavca i Gračanice.

Nezvanično, sa bankomata na području Tuzle ukradeno više od 150.000 KM, a zajedno s novcem podignutim u Lukavcu i Gračanici suma prelazi 300.000 KM.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo teške krađe u vezi s krivičnim djelom računarske prevare.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje