Početna aktuelnosti Sutra nastupa Ramazanski bajram

Sutra nastupa Ramazanski bajram

3520
0
Podijeli

Po isteku mjeseca ramazana prva tri dana mjeseca ševvala slavi se Ramazanski bajram.

Bajram je za vjernike islamske vjeroispovijesti najznačajniji blagdan. Ljudi širom svijeta ga slave, a pripreme za Bajram traju i sedmicama prije, počev od čišćenja kuće, dvorišta, kupovine hrane i poklona, planova za bajramsku trpezu… Bajram označava vjerničku radost muslimana zbog posta, a koji se obilježava na kraju mjeseca Ramazana.

Ramazanski bajram je tradicionalni i porodični blagdan, posebno njegov prvi dan, rezerviran za porodična okupljanja i slavlja koja počinju od ranih jutarnjih sati, nakon klanjanja Bajram-namaza. Bajram je i blagdan koji podsjeća i upućuje na vrijednosti porodičnog života, zajedništva i ljubavi prema bližnjem.

Muslimani pokazuju solidarnost prema drugim ljudima, polazeći od prijatelja, susjeda, bilo da su muslimani ili neke druge vjere. Susjedi se obilaze, posjećuju, časte tradicionalnim bajramskim specijalitetima, među kojima centralno mjesto zauzima baklava.

Za Bajram se veže još jedan običaj ovdašnjih muslimana, a to je da posjećuju i obilaze svoje umrle, odlazeći na mezarja gdje se mole za njihove duše.

Nekoliko dana pred Bajram muslimani temeljito čiste i uređuju svoje kuće, stanove, avlije i ulice. Čista i mirisna odijela, kuće i sokaci simboli su bajramskog blagdana u Bosni i Hercegovini. Sve je to u skladu sa osnovnim islamskim principom: čistoća je pola vjere.

Na bajramsko jutro običaj je da svi članovi porodice rano ustanu a muškarci se pripremaju  za odlazak u džamiju. Prije odlaska u džamiju običaj je okupati se, namirisati i obući najljepše i najsvečanije odijelo. Nakon klanjanja namaza na bajramski ručak se pozivaju bliži i dalji rođaci, prijatelji i poznanici. Na taj način se među muslimanima učvršćuju veze, pazi rodbina i prijatelji. Prvi dan Bajrama djeca posjećuju roditelje. Zavisno od mjesta do mjesta djeca roditelje ljube u ruku ili u lice. Bajram se čestita riječima: „Bajram Šerif Mubarek Olsun.”

Nezaobilazan dio bajramskog slavlja su bajramluci, prigodni pokloni za roditelje, rodbinu i djecu. Običaj je da se svi članovi uže porodice sakupe kod roditelja na zajednički bajramski ručak. Bajramska sofra obično bi sadržavala najomiljenija jela svih članova porodice. Posjećivanje rodbine za vrijeme Bajrama ima jedinstvenu svrhu i cilj. Vjernici su za vrijeme Bajrama sretni i radosni, a sreću je uvijek najbolje podijeliti s najbližima. Uz to, Bajrami su idealno vrijeme da se određene nesuglasice koje postoje unutar porodice izglade, a oni koji su eventualno ljuti jedni na druge izmire. Dani Bajrama su dani radosti i veselja. Lica vjernika sijaju od sreće i zadovoljstva.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Živinice u svim džematima sutra će biti klanjan Bajram-namaz u 5 sati i 38 minuta.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje