Početna aktuelnosti Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija

734
0
Podijeli

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Proglasila ga je 1993. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda s ciljem promovisanja  i podizanja svijesti o značaju slobode i neovisnosti medija. Na današnji dan UNESCO tradicionalno održava konferenciju na kojoj učestvuju medijski radnici, organizacije za slobodu medija i specijalizirane agencije UN-a kako bi procijenili stanje u medijima diljem svijeta.

Danas se također obilježava i godišnjica usvajanja Deklaracije u Vindhoku koja proklamira načela slobode medija, pod kojom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima. Na današnji se dan svijet sjeća i novinara koji su izgubili život radeći svoj posao.

Nezavisni, slobodni i pluralistički mediji garantuju transparentnost, odgovornost i vladavinu prava.

Zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlukom u novembru 2013. godine. Tom odlukom pozvane su zemlje da spriječe nasilje protiv novinara, da suzbijaju nekažnjavanje počinitelja i da doprinose razvijanju slobodnog i sigurnog okvira za rad novinara.

Današnji dan bi trebao da podsjeti države da je njihova dužnost da poštuju  i podržavaju pravo na slobodu izražavanja u medijima koji su nezaobilazni  u ulozi izgradnje i očuvanja demokratije.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurisane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju.

Na ovaj datum odaje se i priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. UNESCO dodjeljuje nagradu za slobodu medija “Guillermo Cano”, nazvanu po kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred kancelarije lista El Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. zbog članaka koji su smetali narko-kartelima.

Slobodni i nezavisni mediji povezani su sa nizom pozitivnih rezultata koji su posebno važni za zaustavljanje siromaštva, jačanje civilnog društva, institucionalne promjene, političku transparentnost, podršku obrazovanju, svijest o javnom zdravlju te održivi način života.

U osnovama demokratije i mira svakako se nalaze slobodni, sigurni i nezavisni mediji. Vlade, mediji i civilno društvo imaju ulogu u očuvanju tih osnova , a na  današnji dan se potvrđuje predanost misiji slobode.

Zanimljivo je da su na aktuelnoj rang-listi slobode štampe Reportera bez granica mnoge zemlje članice EU doživjele znatan pad, Kada je riječ o slobodi medija u našoj zemlji, prema istoj rang-listi, BiH se nalazi na 62. mjestu i najbolje je rangirana zemlja u regiji Zapadnog Balkana. Slijede Hrvatska na 69. mjestu, Albanija (75), Srbija (76), Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109). Od nekadašnjih jugoslovenskih republika bolje je plasirana samo Slovenija.

I ove godine povodom Dana slobode medija, Društvo novinara BiH organizuje manifestaciju Novinar godine, koja će biti održana 4. maja u Brčkom. Bit će proglašeni najbolji za prethodnu godinu u kategorijama Najbolji novinar, Televizijsko novinarstvo, Radijsko novinarstvo, Pisano novinarstvo, Životno djelo te Specijalno priznanje.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje