Početna aktuelnosti Svjetski Dan trčanja

Svjetski Dan trčanja

344
0
Podijeli

Da bi se dodatno naglasila važnost trčanja, od 1999. godine se svake godine u nedjelju koja je najbliže 8. novembru obilježava Svjetski dan trčanja.

Obilježavanje Svjetskog dana trčanja je pokrenuo strastveni trkač s Long Islanda Bill McDermott, a datum održavanja događaja posvetio je svom bratu koji je poginuo 8. novembra u saobraćajnoj nesreći.

Nakon dugo razmišljanja o tome kako bi trebao izgledati Svjetski dan trčanja i na koji bi ga način svi trkači u svijetu mogli obilježiti, pozvao je putem interneta sve trkače na svijetu da podrže njegovu inicijativu i organiziraju grupno trčanje u svom okruženju.

Oko 40 trkača iz Long Beacha i 60 iz raznih mjesta širom svijeta se 1999. godine uključilo u njegovu manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana trčanja, a podaci o učestvovanju i slike s održanih događaja objavljene su sljedećeg dana na internetu.

To je jedan od rijetkih događaja koji u svrhu podizanja svijesti o koristima trčanja istovremeno obilježavaju ljudi u cijelom svijetu.

Svjetski dan trčanja je proslava fizičke aktivnosti koja podstiče ljude svih životnih doba da budu aktivni i redovno se kreću.

Nije važno koliko brzo trčite ili koliko kilometara prelazite, važno je učestvovati, zabaviti se  i poboljšati vlastito zdravlje

Trčanje je odličan način za zadovoljavanje osnovne biološke potrebe čovjeka za kretanjem.

Koristi trčanja su brojne: pomaže u mršavljenju, smanjuje rizik od bolesti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2, povećava kapacitet pluća, poboljšava cirkulaciju i funkcije cijeloga organizma, te promoviše zdrav način života, poboljšava kvalitet sna, raspoloženje, koncentraciju, smanjuje napetost i stres te povećava  samopouzdanje.

Da bi se smanjio rizik razvoja bolesti,  preporučuje se 30 minuta redovnog trčanja, tri do pet puta tjedno, a da bi zdravstvena korist bila veća, treba povećati vrijeme i učestalost trčanja.

Naravno, intenzitet aktivnosti treba prilagoditi individualnim mogućnostima pojedinca i, ako je moguće, aktivnost provoditi u prirodi, na svježem zraku.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje