Početna aktuelnosti U BiH nije potvrđen nijedan slučaj zaraze korona virusom

U BiH nije potvrđen nijedan slučaj zaraze korona virusom

118
0
Podijeli

Na području Tuzlanskog kantona nema potvrđenih slučajeva oboljelih od korona virusa ali je svim domovima zdravlja naređeno da odrede osobe za edukaciju kako se uzima uzorak na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Prema riječima ministrice zdravstva i predsjednice Kriznog štaba za koronavirus Dajane Čolić zaključci koje je prethodno donio Krizni štab više se tiču opšte epidemiološke slike i situacije na području TK nego nekih konkretnih slučajeva na koje bi trebalo obratiti pažnju.

„Zavod za javno zdravstvo TK dobio je zaduženje da ponovi zdravstvenim ustanovama kako ide procedura izolacije i zbrinjavanje osoba koje su bile u kriznim zemljama. Krizni stožer je na osnovu preporuke Federalnog ministarstva zdravstva donio preporuku prema turističkim agencijama da otkažu putovanja u krizna područja”, kazala je ministrica Čolić.

I Kolegij Skupštine TK na tematskoj sjednici je donio zaključak kojim od Vlade TK, resornih ministarstava i JU i institucija traži da poduzmu sve neophodne mjere u cilju prevencije i zaštite stanovništva.

Mjesta panici nema kažu i naši doktori.

Bolest korona virus  je karakterizirana povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem. U težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opće i osobne higijene (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata sa domaćim ili divljim životinjama).

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje