Početna aktuelnosti U Centru “Vrati mi osmijeh”s nestrpljenjem očekuju novi početak rada

U Centru “Vrati mi osmijeh”s nestrpljenjem očekuju novi početak rada

160
0
Podijeli

Posljednja dva mjeseca štićenici Centra „Vrati mi osmijeh „Živinice nisu u mogućnosti da dolaze u Centar na redovna druženja, što im predstavlja veliki problem.

S obzirom da se radi o djeci sa smetnjama  u razvoju, teško im je objasniti da ne mogu izlaziti iz kuće.

Prema riječima predsjednice Centra svi sa nestrpljenjem čekaju da se ublaže mjere i da se ponovo druže.

Posljednja dva mjeseca često ćete čuti roditelje je da je veoma teško djecu držati u okviru doma, jer su naučili da su vani u parkovima da se druže sa vršnjacima i da su uvijek u pokretu.

Roditelji su na sve načine nastojali da im zaokupe pažnju i objasne da zbog svoje sigurnosti ne smiju izaći vani.

Međutim, kako objasniti djeci sa smetnjama u razvoju da se njihov život posljednja dva mjeseca svodi na okvire doma, naročito onima koji su navikli da se  dva puta sedmično druže sa djecom koja imaju iste probleme kao i oni.

Centar „Vrati mi osmijeh“ Živinice broji oko 130 članova, njih 50 prije pandemije bili su redovni posjetioci Centra, ta druženja njima i njihovim roditeljima sada itekako fale.

Tim Centra i stručne osobe iz Katarske organizacije u vrijeme dok Centar ne radi iskoristili su da urede prostorije, kako bi sve bilo spremno za ponovni početak rada.

Sva pomoć koju Centar prima od Katarske organizacije je u vidu materijalnih sredstava, sa finansijske strane Centar i dalje ne stoji dobro i potrebna im je pomoć drugih donatora kaže Omić.

Kada imamo potrebu da se požalimo nekom da nam je teško zato što se promijenio način života i što se sve svelo u okvire doma, trebamo samo pomisliti kako je roditeljima djece sa smetnjama u razvoju koji moraju uložiti ogromne napore da svojoj djeci objasne da ne mogu izaći vani.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje