Početna Uncategorized U julu 2021 godine povećan broj nezaposlenih u Gradu Živinice u odnosu...

U julu 2021 godine povećan broj nezaposlenih u Gradu Živinice u odnosu na prethodni mjesec

129
0
Podijeli

Dana 30.6.2021.godine na evidencijama službi za zapošljavanje u Federaciji BiH bilo je registrirano 311.389 osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec smanjenje za 363, odnosno 0,12%.Biro za zapošljavanje Živinice bilježi blagi porast nezaposlenih u mjesecu julu u odnosu na mjesec juni iz razloga prijave na evidenciju Biroa svih učenika završnih razreda srednjih škola. Broj nezaposlenih u junu je iznosio 10100 da bi u julu taj broj bio 10300 nezaposlenih osoba,te se u mjesecu avgustu postepeno smanjuje.

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.Da se zaključiti da sematuranti ne odlučuju za upis u deficitarna zanimanja što bi istima olakšalo put da dobiju posdao nego se uglavnom biroi puna sa zanimanja kojih godinama unazad ima i previše .U gradu Živinice slična situacija s tim da ističu da Nije moguće filtrirati u kojim je djelatnostima povećan broj nezaposlenih osoba jer se radi o pojedinačnim slučajevima i različitim zanimanjima.

“Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, diplomirani farmaceutdoktor medicine – specijalista. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te diplomirani inžinjeri mašinstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika”, dok je je najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a kao i prethodnih godina i dalje su traženi operateri za unos podataka, te radnici u call-centrima. Zbog situacije sa pandemijom COVID-19 u 2020. godini bilo je povećano i zapošljavanje medicinskih sestara sa evidencija, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra i dalje je jako veliki broj osoba sa ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara.Jako često realiziraju se projekti za zapošljavanje putem federalnog ministarstva koji su prilika da se olakša i ubrza proces zaposleja osoba na birou,ali

Trenutno nije aktivan niti jedan projekat aktivne politike zapošljavanja putem Federalnog zavoda za zapošljavanje ali se očekuje planirana realizacija drugog javnog poziva za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanje koji bi trebao biti uskoro objavljan na stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje FBiH,istakli su danas iz Biroa za zaspošljavanje grada Živinice.

Sabina Kavgić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje