Početna aktuelnosti U MSŠ Živinice obilježen Dan planete Zemlje

U MSŠ Živinice obilježen Dan planete Zemlje

494
0
Podijeli

OVU PLANETU NISMO NASLIJEDILI OD SVOJIH PREDAKA, NEGO SMO JE POSUDILI OD SVOJIH POTOMAKA”, naziv je manifestacije danas održane u MSŠ Živinice a koja je organizirana u povodu 22. 4. Dan  planete zemlje.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koju su učenici MSŠ Živince proveli u mjesecu aprilu kako bi ukazala na važnost očuvanja prirode oko nas.

Provedena je akcija pošumljavanja, zatim su učenici uzeli učešće u akciji čišćenja Općine Živinice, dok je centralna manifestacija upriličena danas.

Program je pripremljen uz saradnju sa JU OŠ Đurđevik I JU Dječije obdanište Živinice.

Učenici MSŠ provođenjem niza aktivnosti pokazali su da žele uzeti učešća u uređenju sredine u kojoj žive, istakao je direktor Glavić.

Podsjećamo, Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (engleski: Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Referat o obilježavanju ovog dana pročitan je na danas održanoj manifestaciji, program su upotpunili mališani Dječijeg obdaništa Živinice.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje