Početna aktuelnosti U MSŠ Živinice održana sjednica Vijeća roditelja, tema brojne prijetnje koje stižu...

U MSŠ Živinice održana sjednica Vijeća roditelja, tema brojne prijetnje koje stižu na e-mail adresu škole

914
0
Podijeli

Živiničke srednje odgojno-obrazovne ustanove posljednjih dana suočavaju se sa velikim problemom koji ne dozvoljava realiziranje nastave u skaldu sa nastavim planom i programom. Vijeće roditelja JU Mješovita srednja škola Živinice danas je održalo sastanak na kojem su usvojeni sljedeći zaključci:

 

Dana 23.11.2023. godine je održana sjednica Vijeća roditelja JU Mješovita srednja škola Živinice na kojoj je razgovarano o lažnim dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama koje u našu školu periodično dolaze od 10.11.2023. godine.

Na sastanku je direktor škole, Edis Čičkušić upoznao prisutne o dosadašnjim dešavanjima po pitanju ove problematike, kao i o do sada poduzetim radnjama od strane rukovodstva škole.

Naime, po prijemu prve dojave, škola je obavijestila Policijsku upravu Živinice i Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona, koji su odmah poduzeli mjere iz svoje nadležnosti – provjere istinitosti dojava i obustava nastave na dane 10., 13., i 16.11.2023. godine. Jednako je postupano i po pitanju kasnijih dojava, ali je nastava obustavljana samo u periodu koliko je trajao pregled školskog objekta, te je nastavljana nakon utvrđivanja sigurnosne situacije od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a u koordinaciji sa Ministarstvom obrazovanja Tuzlanskog kantona. Direktor je napomenuo da rukovodstvo škole nema nadležnosti da samostalno donosi odluke o obustavi nastave, nego tu odluku donosi Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Nakon što su se među učenicima počele širiti fotografije lažnih prijetnji, direktor Čičkušić je 16.11.2023. godine sazvao hitnu sjednicu Nastavničkog vijeća za 17.11.2023. godine u 8:40 sati, a sazvana je i hitna sjednica Vijeća učenika za isti dan u 9:00 sati. Direktor je, također, 16.11.2023. godine, na službenom kanalu JU Mješovita srednja škola Živinice uputio razrednicima obavještenje koje bi trebali hitno prenijeti roditeljima u svojim odjeljenjima. Na gore navedenoj sjednici Nastavničkog vijeća, direktor je naložio da svi razrednici hitno održe roditeljske sastanke, te roditeljima prenesu informacije i obave razgovor o novonastaloj situaciji. Također, direktor i pedagog škole su prisustvovali sjednici Vijeća učenika, te sa učenicima razgovarali na istu temu.

Vijeće roditelja JU Mješovita srednja škola Živinice je na danas održanoj sjednici dalo punu podršku rukovodstvu škole, kao i Policijskoj upravi Grada Živinice i Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u poduzimanju radnji na utvrđivanju odgovornih za lažne prijetnje i dojave, kao i na osiguravanju redovnog odvijanja nastavnog procesa u školi. Podržavamo koordinaciju Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i nastojanje da se nastava kontinuirano realizuje, bez obzira na navedena ometanja. Vijeće roditelja vjeruje u rad naših institucija i samim time i ostalim roditeljima koje predstavljamo želimo da prenesemo da se istraga za gore navedene prijetnje i dojave redovno provodi, ta da niko ne bi trebao ometati njen tok širenjem neprovjerenih informacija i stvaranjem bespotrebne panike.

U cilju bolje informisanosti, Vijeće učenika JU Mješovita srednja škola Živinice je donijelo odluku da u ponedjeljak, 27.11.2023. godine u 16:00 sati bude održana sjednica proširenog sastava Vijeća roditelja JU Mješovita srednja škola Živinice, kojoj će prisustvovati predstavnici roditelja iz svih 52 odjeljenja škole.

Pozivamo navedene predstavnike u Vijeću roditelja da prisustvuju ovom sastanku, ta da na isti dođu sa zaključcima i prijedlozima prikupljenim od roditelja odjeljenja kojeg predstavljaju,

Također, pozivamo i sve građane Grada Živinice da svojom podrškom i pozitivnim djelovanjem daju doprinos stvaranju siguren i podržavajuće atmosfere za rast i razvoj naše djece.

U potpisu saopštenja,

Predsjednik Vijeća roditelja JU Mješovita srednja škola Živinice, Avdo Dahić.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje