Početna Uncategorized U petak počinje manifestacija “Dani dijspore Grada Živinice 2021”

U petak počinje manifestacija “Dani dijspore Grada Živinice 2021”

90
0
Podijeli

Od petka 30. jula do 1. avgusta tačnije od  ovog petka do nedjelje zvanično počinje manifestacija” Dani dijspore grada Živinice 2021 godine” .Bogat kulturno zabavni program tradicionalno će biti upriličen za građane grada Živinice i dijaspore.

Poseban akcenat ove godine stavljen je na događaj pod nazivom internacionalna kuhinja koji je sam po sebi specifičan i zanimljiv i zasigurno će oduševiti sve prisutne.Stoga je gradonačelnik pozvao građane da isti ne propuste.

Tematski okvir ovogodišnje manifestacije “Dani dijaspore – Ljeto u Živinicama” temelji se na promociji agroturističkih potencijala, domaćih proizvoda i radinosti, prirodnih resursa i značajnih povijesnih lokaliteta. Sam događaj trajat će tri dana, od 30.07-01.08. ove godine, a Grad Živinice, kao glavni organizator ove manifestacije, potrudio se pružiti cjelodnevnu zabavu svojim iseljenicima, ali i ostalim posjetiteljima.

Tako je prvi dan rezerviran za promociju agroturizma, predstavljanje hand made radova Živiničana i upoznavanje s kulinarskim specijalitetima brojnih europskih i svjetskih zemalja. Naime, poslijepodne će posjetitelji moći besplatno kušati specijalitete raznih kuhinja, a ovaj zanimljiv događaj potaknuo je predstavnike brojnih veleposlanstava, koja djeluju u Bosni i Hercegovini da sudjeluju u ovom događaju.

Ovaj će događaj svojim nastupom dodatno će uljepšati članovi zbora “Maginifico”, ali i umjetnici koji će te noći stvoriti brojna umjetnička djela.

Drugi dan spomenutog događaja mogao bi se smatrati sportskim. Naime, 31.07. održat će se trka pod nazivom “Živinice za 10” koja se već godinama održava u ovom bh. gradu, a samim sportašima i amaterima ove će se godine pridružiti biciklisti iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova svijeta. Ovo je prilika zda predstavnici dijaspore osiguraju svoje sudjelovanje u utrci i na taj način promoviraju vlastiti grad, ali i zdraviji način života. Financijska sredstva za trku osiguralo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ljubitelji sevdaha i folklora posebno će uživati ​​u trećem i posljednjem danu.

 

Dani dijapsore 2021 krunisat će koncert sevdalinki i sazlija u duhu tradicije našeg podbenblja

Sabina Kavgić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje