Početna aktuelnosti U RMU Đurđevik svečano obilježen Dan rudara

U RMU Đurđevik svečano obilježen Dan rudara

473
0
Podijeli

Dan rudara u Bosni i Hercegovini iniciran je 21. decembra 1920. godine kada su rudari više bosanskohercegovačkih rudnika stupili u generalni štrajk zbog nametnutih teških uslova rada.

Iako je od čuvene Husinske bune proteklo 102 godine, poštovanje prema tadašnjem rudarskom buntu u svijesti rudara i danas je jednako snažno.

Rudarsku historiju kreirale su desetine hiljada rudara tokom radnog vijeka, a više stotina je i život utkalo u rudarsku tradiciju ovdašnjih krajeva.

Stradali su od metka u ratu i od raznih opasnosti u miru.

U borbi za domovinu bili su najbolji ratnici, a u miru najbolji radnici.

Povodom Dana rudara, danas je u krugu Rudnika mrkog uglja u Đurđeviku odata dužna pošta 31 rudaru koji su dali svoje živote u Odbrambeno – oslobodilačkom ratu koji se vodio od 1992. do 1995. godine.

U svečanoj sali Rudnika mrkog uglja Đurđevik upriličena  sjednica povodom 21. decembra – Dana rudara.

Na sjednici su bili prisutni ugledni gosti iz privrednog i društveno-političkog života grada Živinice,Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako se nameću pitanja o štetnosti rudnika, sagorijevanju uglja, teškim uslovima rada i opasnostima, treba imati u vidu da je ugljarstvo jedan od stubova na kome se bazira ono što je ostalo od privrede Bosne i Hercegovine.

Mnoge firme funkcionišu uz rudnik, prodajući im neophodni repromaterijal, mehanizaciju i uređaje, rezervne dijelove, goriva, ulja i maziva, drvo, podgradne materijale, lična zaštitna sredstva, hranu, kancelarijski materijal i drugo.

To znači da osim rudara i njihovih porodica egzistira i širi krug firmi – ljudi i njihovih porodica.

Svjesni neminovne činjenice o zaokretu u izvorima za dobivanje energije na globalnom planu, kao i već otkopanim najvrednijim ležištima na pojedinim područjima, treba tražiti nova rješenja za rudarsku struku.

Današnju manifestaciju povodom Dana rudara, upriličenu u Rudniku Đurđevik, svojim učešćem, pjevanjem i recitovanjem, uveličali su učenici Osnovne škole Đurđevik, a posebnu notu dostojanstvenom programu dao je i vispreni voditelj – moderator Maksudin Hašimbegović.

Prisutnima su se prigodnim izlaganjima obratili: Predsjednik Samostalnog sindikata RMU Đurđevik Suad Šehić, Direktor RMU Đurđevik Husein Trumić, Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija i Sekretar Gradske uprave Živinice Suvad Butković.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje